Un ROMÂN a creat mașina cu o cutie automată! Proiectul, luat și ascuns de americani!

Valentin Borcea ACTUALITATE INEDIT

Inventatorul român George Constantinescu, Gogu pentru prieteni, nu este astăzi atât de cunoscut. Dar numele lui ar trebui să fie la loc de cinste în istoria automobilului, alături de Henry Ford, Andre Citroen, Karl Benz și Louis Renault.

George Constantinescu a inventat, acum aproape 100 de ani, mașina cu o cutie de viteze automată. Avea doar două pedale, accelerație și frână!

În loc de cutia de viteze manuală, cu ambreiaj și roți dințate, mașina lui George Constantinescu folosea un convertizor de cuplu mecanic, acționat de un pendul, care transmitea puterea motorului la roți. Chiar românul inventase acest dispozitiv inovativ, în atelierul său din Marea Britanie.

Propulsorul folosit era mic, doar doi cilindri, dar convertizorul de cuplu îi sporea puterea foarte mult. În plus, asigura și un mers foarte economic.

George Constantinescu a prezentat mașina inovativă, numită simplu Constantinesco, la salonul auto de la Paris din 1926.

Mașina consuma doar 2.8 litri la 100 de kilometri, la o viteză constantă de 60 de kilometri pe oră.

Invenția lui Constantinescu a fost testată de viitorul Rege Carol al II-lea, care locuia la Paris după renunțarea la drepturile sale dinastice.

Embed from Getty Images

Cutia automată a atras atenția americanilor de la General Motors. Firma a semnat cu inventatorul român pentru drepturile de autor. Românul urma să primească 3 milioane de dolari și 2 dolari pentru fiecare convertizor de cuplu produs și vândut în SUA.

GM i-a dat lui George Constantinescu 100.000$ în avans, pentru a finanța dezvoltarea proiectului și 3000 de dolari pe lună. Americanii trebuiau să finalizeze înțelegerea in 3 sau 4 ani, dar nu au făcut-o niciodată. În practică, l-au blocat pe român să caute un alt partener și au îngropat cutia automată.

 

 

 

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
WIMBLEDON / Vezi la ce oră se va juca meciul HALEP – GAUFF!
Simona Halep a coborât pe locul 7 WTA. Are nevoie de o victorie, nu numai ...