În Grecia revine la putere o dinastia conservatoare
Alegerile de duminică au consemnat eșecul previzibil al aventurii partidului progresist al lui Tsipras care după patru ani, deși nu a reușit să-și îndeplinească promisiunile, a salvat țara de la faliment. A tăiat salariile, a redus pensiile și nu a reușit să convingă occidentul cu planul său de redresare economică după dezastrul din 2014.
În locul său, la putere vine Kyriakos Mitsotakis, un descendentul unei familii celebre de politicieni greci. Tatăl său, Konstantinos Mitsotakis, a fost prim-ministru, între anii 1990 şi 1993, iar sora sa, Dora Bakoyannis, ministru de externe şi primar al Atenei. Noul primar al capitalei elene, Costas Bakoyannis, ales luna trecută, este nepotul său.
Astfel Noua Democrație, Nea Dimokratia, partid politic conservator, revine în forță la putere în Grecia pe un vot masiv.
Sigur că la ei nepotismul e un avantaj. Nu ca la noi, o țară sufocată de lupta anticorupție. Grecia a fost privilegiată prin Tratatul secret de la Yalta, în care Stalin a oferit în schimbul României, țara din sudul Balcanilor lui Churchill, ca recompensă. Poporul elen nu a știut ce să facă ani de zile cu libertatea.
Mai multe junte militare s-au succedat la putere după ce comuniștii greci s-au fracționat. Țara a fost condusă mulți ani de Regimul generalilor, care a sărăcit o țară bogată. Instabilitatea politică și economică a izolat țara.
Între 1967 și 1973 populația a emigrat, inclusiv în România.
Citește și IMOGEN a adus revoluția la Buzău. Încătușat, a scăpat de fani
După revoltele studențești din 1973, când generalii au trimis 5000 de polițiști și militari pentru reprimarea protestelor libere, s-a simțit nevoia înființării unui partid naționalist. În replică a apărut Mișcarea Socialistă Panhellenică.