Cel mai mare planetariu din ROMÂNIA se deschide la 200 de metri sub pământ, în Mina Slănic

Valentin Borcea ACTUALITATE INEDIT SOCIAL

Cel mai mare planetariu din România se va deschide pe 19 iulie într-un loc cu totul și cu totul special. Corpurile cerești vor putea fi văzute la 200 de metri sub pământ, în mina de sare de la Slănic. Pentru bucureșteni, este o veste bună deoarece orașul prahovean este aproape, doar 100 de kilometri.

Planetariul va fi într-un dom gonflabil cu diametrul de 16 metri, aplasat chiar pe podeaua de sare. Proiecțiile vor fi realizate de un sistem laser de rezoluție 4K și luminozitate de 24,000 de lumeni. Niciun alt planetariu din România nu este la fel de mare și de puternic.

Supernova Planetarium, așa cum fost el numit, este un proiect de peste 2 milioane de lei, inclusiv finanțare europeană. Inițiatorii sunt două asociații,  Telescoape.ro și Asociația Astronomică Urania.

La Supernova Planetarium vor fi realizate prezentări interactive de boltă cerească: constelații, planete, nebuloase, galaxii, comete, asteroizi, exoplanete și multe altele.

Evenimentul de vineri, 19 iulie, sărbătorește una dintre cel mai mare realizări ale civilizației umane: primul pas al unui om pe un alt corp ceresc, laolaltă cu deschiderea oficială a planetariului, finalizat în 2018.

https://www.facebook.com/Planetariu.ro/

„Turiștii au deja ocazia să participe la prezentări interactive ale constelațiilor și obiectelor de pe bolta cerească, respectiv să «navigheze» prin univers prin intermediul proiecțiilor fulldome (la 360°) ale sistemului laser 4K, de ultimă generație, instalat în planetariu”, arată Dragoș Brașov, inițiatorul proiectului și președintele Asociației Astronomice Urania, citat de Hotnews.ro

Pentru detalii și bilete: https://www.facebook.com/Planetariu.ro/

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
CONGRES USR / Game of Thrones, popcorn și guvernarea în 2020
După ce au ascultat melodia din ”Game of Thrones,” cei 500 de useriști entuziaști au ...