PROPUNERE ȘOC: Macron să trimită în România un nou general Berthelot

Andrei Marcu ACTUALITATE POLITIC

Fostul ministru al justiției, ROBERT CAZANCIUC, îi solicit președintelui Franței, Emmanuel Macron, să trimită în România un nou general Berthelot, dar de data asta ”general” de învățământ, care să conducă o divizie de 1.200 de dascăli francezi, pentru a moderniza învățământul românesc.  Într-o scrisoare deschisă, publicată de Q Magazine, fostul ministru îi propune un parteneriat educațional, inspirat din mișcarea pașoptistă.

Relația dintre Franța și România are nevoie de un proiect de magnitudine, care să aibă amploarea și energia de a se derula pe mai mulți ani. Un asemenea proiect nu poate fi decât unul educațional.

Cred că România are nevoie de o radiografie corectă a stării actuale a sistemului educațional românesc, iar Franța ar putea să ne sprijine în acest sens.

În trecut, când părea că nimic nu mai era de făcut, românii au găsit soluții, iar acestea au venit de multe ori din exteriorul țării, la inițiativa sau cu acordul unor lideri naționali care au înțeles potențialul distructiv al bătăliilor interne.

Un exemplu de reușită comună este Misiunea militară franceză în România din Primul Război Mondial, condusă magistral de generalul Henry Mathias Berthelot, care nu doar că a reușit să contribuie în mod substanțial la renașterea și victoriile armatei române din anul 1917, dar s-a și identificat cu aspirațiile de unire ale poporului român. Prin felul său de a fi, riguros, diplomat, atent la nevoile soldaților și ofițerilor deopotrivă, onest în relația cu autoritățile, generalul Berthelot a ajuns să fie iubit de români”, a mai scris Robert Cazanciuc.

Rămâne ca dumneavoastră, domnule Președinte, să stabiliți cine va fi noul general Berthelot!– a încheiat epistolarul parlamentar PSD.

foto: Henry Mathias Berthelot, la încoronarea Regelui Ferdinand.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Eurodeputat britanic: Nimeni de la Bruxelles nu știe ce e UE și încotro merge
Unul dintre noii europarlamentari britanici se declară șocat de ce a găsit la Bruxelles. Magid ...