8000 de supraviețuitori ROMÂNI ai Holocaustului vor primi despăgubiri de la Germania

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL SOCIAL

8000 de cetățeni români, care locuiesc în Israel, au fost recunoscuți de Germania drept supraviețuitori ai Holocaustului. Asta înseamnă că sunt eligibile să primească o pensie lunară dar și compensații retroactive pentru ultimii 20 de ani.

În aceste condiții, Berlinul ar fi bun de plată sute de milioane de euro, a scris Jerusaliem Post, care citează ministrul israelian al Egalității Sociale. De asemenea, cei 8000 de români vor primi și o pensie lunară din partea Statului Israel. De asemenea, și moștenitorii imigranților români vor putea cere despăgubiri de la Grmania.

Sunt incidența noii decizii intră cei care au venit în Israel din 20 de orașe din România, printre care Botoșani, Galați și Iași. De asemenea, sunt incluși și cei care au fost închiși în ghetouri, cei născuți înainte de 1928, cei care au imigrat în Israel după 1 octombrie 1953 și care au fost eligibili pentru alte pensii de supraviețuitori.

„Este o zi de dreptate istorică, care vine după 10 luni de negocieri intense. Compensația financiară nu va recupera ce s-a pierdut și nici nu va acoperi durerea și tragedia, dar va îmbunătăți semnificativ bunăstarea a mii de supraviețuitori. Fie că sunt imigranți români sau din alte țări, Guvernul Israelului are o datorie și o responsabilitate față de supraviețuitorii Holocaustului” a spus ministrul Gila Gamliel, citată de Jerusalem Post. 

Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, în România locuiau în jur de 750.000 de evrei. Circa 400.000 dintre aceștia au murit în timpul Holocaustului. Regele Mihai și Regina-Mamă Elena au luptat din răsputeri să salveze mii de evrei români de la moarte. De aceea, Regina-Mamă a fost recunoscută „Drept Între Popoare” de către Institutul Yad Vashem.

Potrivit informațiilor din presă, în Israel locuiesc între 200.000 și 400.000 de persoane cu origini românești.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
ROMÂNIA, prezentă la cel mai mare important miting aviatic militar din LUME
România este reprezentată anul acesta la cel mai mare și important miting aviatic militar din ...