RISE Project: Moștenirea din spatele averii imobiliare a lui Klaus Iohannis

Valentin Borcea ACTUALITATE ECONOMIC POLITIC Principal SOCIAL

RISE Project, grupul de jurnaliști de investigații apropiat de #rezist, a lansat un atac deloc subtil la Klaus Iohannis. În această dimineață, RISE a republicat, pe pagina lor de Facebook, articolul din 2015 legat de casele familie Iohannis. Doar că, linkul a fost însoțit și de un comentariu legat de politica actuală. Mai precis, Klaus Iohannis este acuzat că este un beneficiar al mafiei retrocedărilor:

„Klaus Iohannis a acceptat propunerile coaliției PSD-ALDE pentru portofoliile de la Interne și Externe.

Poliția Română, Jandarmeria, ISU etc. vor fi conduse, de azi înainte, de Nicolae Moga (66 de ani), un fost aghiotant al lui Radu Mazăre – antrenat să tragă cu arma la petrecerile vânătorești organizate de Liviu Dragnea în lunca Dunării.

Iar diplomația, de Ramona Mănescu (46 de ani), îmbogățită, cu circa 4,5 milioane de euro, din „industria” retrocedărilor imobiliare, una dintre cele mai mari afaceri care au înflorit în România postdecembristă.

Beneficiile acestei „industrii” îi sunt cunoscute, de altfel, și președintelui României.

În perioada 2001-2015, Klaus Iohannis a câștigat aproximativ 320.000 de euro dintr-o retrocedare ilegală, a cărei istorie vă invităm să o recitiți” – este mesajul postat de RISE Project. 

Raportul celor de la RISE arată pe scurt așa:

 • Majoritatea proprietăților imobiliare deținute de familia Iohannis își are originea într-o retrocedare imobiliară întemeiată pe acte false.

 • Cercetați penal la mijlocul anilor 2000, în dosarul deschis în urma acestei fraude, soții Iohannis nu au fost niciodată trimiși în judecată.

 • Unul dintre bunurile obținute prin această acțiune de retrocedare, aflat astăzi în coproprietatea soților Iohannis, este un spațiu comercial situat în zona ultracentrală a Sibiului.

 • În ultimii 14 ani, soții Iohannis au câștigat 320.000 de euro din închirierea acestui spațiu comercial, potrivit contractelor de chirie obținute de RISE Project de la Registrul Comerțului. Acești bani au reprezentat principala sursă de venit a celor doi.

 • Trei din cele șase „case”, câte sunt consemnate, în total, în declarația de avere a lui Klaus Iohannis, au fost cumpărate cu banii proveniți din închirierea acestui spațiu comercial.

 • Asta înseamnă că patru din cele șase „case” ale președintelui României – cele trei menționate mai sus și spațiul comercial de sine stătător – au o origine juridică considerată de instanțe ilegală. 

 • Dreptul de proprietate pe care soții Iohannis îl au asupra acestui spațiu comercial face obiectul unui proces început acum treisprezece ani. (NOTĂ: Între timp, imobilul a fost pierdut definiv de familia Iohannis, care are de dat banii înapoi la stat)

 • Evoluția acestei afaceri judiciare oferă răspunsul la întrebarea legată de felul în care președintele României a ajuns să dețină șase proprietăți imobiliare în Sibiu.

 • Klaus Iohannis nu a dorit să discute cu RISE Project în timpul documentării acestui articol.

Articolul complet: aici

Loading...
loading...

One Comment

 1. I-a venit si lui rindul !!!
  Praf il fac hastagistii !
  O sa-l regrete pe presedintele Dragnea a carui celula o va ocupa cit de curind !
  Ii doresc sa moara la galere !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Guvern: 9,7 milioane de români sunt în afara României | Cam cât toată populația Ungariei
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a anunțat câți români trăiesc în afara granițelor României: 9,7 ...