Politico: Alegerea procurorului-șef european a ajuns de domeniul absurdului

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

Cursa pentru alegerea procurorului-șef european a ajuns de domeniul absurdului, a scris Politico.eu chiar la începutul articolului despre încleștarea dintre Jean-Francois Bohnert și Laura Codruța Kovesi.

Absurditatea provine din faptul că niciunul nu este sprijinit de guvernul țării sale pentru obținerea funcției. O asemenea situație frizează convenționalul de la Bruxelles, unde statele trag cu dinții să obțină cel mai bun.

Dar guvernul României a avut o abordare diferită din start față de candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Procuraturii Europene. Bucureștiul a făcut activ lobby împotriva ei, deoarece a fost dată afară de la șefia DNA de guvern, a scris Politico.

Și datorită opoziției României, Consiliul l-a desemnat pe francezul Jean-Francois Bohnert drept propunerea sa pentru procuror-șef european. Instituția, numită EPPO, va ancheta infracțiuni legate de fonduri europene pentru fraudă cu TVA și spălare de bani. Dar, Parlamentul a ales-o pe Kovesi. Câștigătorul nu poate fi ales dacă nu există înțelegere între Consiliu și Parlament.

Luna aceasta, Franța a dat calculele peste cap când a anunțat că o va susține pe Kovesi. Mișcarea îl ajută politic pe Macron, deoarece îi permite să spună că este un lider din Europa de Vest care susține care un est-european să primească o funcție importantă, dar nu un est-european apreciat de București, Budapesta și Varșovia.

Bohnert: Nu m-am gândit NICIODATĂ să mă retrag! Atac la cariera lui Kovesi!

Totuși, Franța nu a făcut niciun anunț oficial, nu a notificat Consiliul iar Bohnert NU se retrage.

„Sunt în aceeași poziție în care e Kovesi. Nu suntem susținuți de țările noastre, dar din motive diferite. Comitetul de selecție susține că toți candidații trebuie să rămână, altfel tot procesul de selecție trebuie luat de la capăt.” a spus procurorul francez pentru Politico.

De asemenea, Jean-Francois Bohnert a transmis că își dorește în continue postul de procuror-șef european.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
BREAKING NEWS: Gheorghe Dincă a recunoscut AMBELE CRIME!
Suspectul principal din Caracal, Gheorghe Dincă, şi-a recunoscut, în urmă cu puţin timp, ambele crime, ...