100 de ani de când Armata Română a eliberat Budapesta de comunism
În seara zilei de 3 august 1919, trei escadroane ale Brigăzii 4 roșiori, comandate de generalul de brigadă Gheorghe Rusescu, au intrat în Budapesta, urmate fiind, a doua zi, de grosul trupelor române. În seara zilei de 4 august, comandantul Comandamentului Trupelor din Transilvania, generalul Gheorghe Mărdărescu, primea defilarea unui detaşament compus din Regimentul 4 vânători, un escadron din Regimentul 23 artilerie şi un divizion din Regimentul 6 roşiori.
În ordinul de zi adresat „bravilor ostași ai Comandamentului Trupelor din Transilvania”, generalul Gheorghe Mărdărescu sublinia:
„Faptul săvârșit de voi va rămâne pe vecie înscris în Cartea Neamului și în istoria omenirii. Sunt nespus de mândru că v-am comandat și adânc recunoscător tuturor pentru inima ce ați pus în înfăptuirea izbândei”.
Intrarea trupelor române în Budapesta a constituit punctul final al campaniei armatei române de eliberare a Transilvaniei și eliminare a regimului bolșevic al Republicii Ungare a Sfaturilor care constituia un factor de instabilitate în Europa Centrală prin politica sa agresivă pentru menținerea granițelor așa-zisei „Ungarii Milenare”, fără a ține seamă de aspirațiile legitime ale naționalităților nemaghiare din cuprinsul fostului „regat al Sfântului Ștefan”, au scris Arhivele Militare Naționale ale României pe Facebook.
Aceeași sursă a reprodus descrierea evenimentului făcută de istoricul Costică Prodan în lucrarea Enciclopedia Armatei României, subcapitolul Campania pentru eliberarea Transilvaniei (1918-1920):