EDICT IOHANNIS-TRUMP / Chinezii aduși de Victor Ponta la Cernavodă trebuie să plece

Marius Ghilezan ACTUALITATE ECONOMIC

În timpul vizitei lui Klaus Iohannis la Casa Albă, cei doi șefi de stat au semnat o declarație comună. Printre altele, se scrie:  ”Încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile.”

Acest punct se contrapune recentului acord de colaborare dintre S.C. Nuclearoelectrica S.A. și China General Nuclear Power, pentru construcția reactoarelor 3-4 de la Centrala din Cernavodă, investiția fiind de 6 miliarde de dolari.

Ideea atragerii unui investitor străin a apărut încă din 2007, când guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu a lansat o licitație internațională  pentru construcția celor două reactoare, pentru atragerea unor investitori.

Citește și: Declarația comună TRUMP-IOHANNIS/ SUA vor o legislație mai bună pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră

În urma depunerii ofertelor,  6 companii au fost selectate pentru realizarea proiectului. fiecare investitor obținând un procent din numărul total de acțiuni, proporțional cu capitalul investit: Nuclearelectrica (51%), ArcelorMittal Romania( 6.2%), CEZ  Republica Ceha (9.15%), GDF SUEZ Belgia (9.15%), ENEL Italy (9.15%), Iberdrola Spain (6.2%) si RWE Power Germany (9.15%). Ulterior, datorită crizei financiare internaționale, companiile străine s-au retras.

 

Strategia națională privind energia a fost aprobată de CSAT

În data de 22.08.2014, pe timpul guvernului Ponta, Adunarea Generală a Acționarilor SNN a aprobat Strategia de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă prin lansarea unei proceduri competitive de selectare a unui investitor privat (IP) în vederea constituirii unei societăți, respectiv un joint-venture. Procedura a fost lansată în data de 27 august 2014, iar prima etapa, cea de calificare s-a încheiat la data de 9 septembrie 2014, odată cu calificarea investitorului China General Nuclear Power Corporation. CGN a fost declarat investitor selectat la data de 17 octombrie 2014, prin semnarea unei Scrisori Comune privind intenția de realizare a proiectului.

Acordul investitorilor semnat în mai 2019

În data de 22.10.2015, acționarii SNN au aprobat în Adunarea Generală a Acționarilor semnarea Memorandumului de Înțelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea și dezafectarea Unităților 3 si 4 de la CNE Cernavodă, acesta fiind semnat între părți la data de 9 noiembrie 2015. În data de 8 mai 2019, SNN și partenerul selectat CGN au semnat Acordul Investitorilor în forma preliminară, acțiune premergătoare înființării companiei de proiect responsabilă pentru implementarea proiectului. Compania Joint Venture va avea o durată de 2 ani.

Unitățile 3 si 4 vor crește aportul de energie nucleară în sistemul energetic național la nivelul anilor 2030, prin utilizarea capacităților existente și valorificarea experienței de operare și a capabilității industriei, se scrie pe pagina companiei.

„Succesul” lui Ponta, insucces după vizita lui Iohannis la Washington

”România a semnat încă din noiembrie 2013 ( la nivel de Prim- Ministru, Ponta fiind premier ) Acordul de principiu cu China General Nuclear Power Group pentru construirea reactoarelor 3 și 4 la Cernavodă – 6 miliarde Euro cu finanțare INTEGRALĂ din China/ în 9 noiembrie 2015. Ministrul Energiei Andrei Gerea finaliza și parafa memorandumul cu firma din China! După care au venit tehnocrații și-au bătut joc de proiect – iar acum sincer nu am speranțe mai mari pe Energie cu noul Guvern,” scria Victor Ponta în martie 2017, după ce guvernul Viktor Orban a anunțat semnarea acodului de investiții de la Pecs cu Rusia.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
„China conduce BOOM-ul dispozitivelor 5G. Huawei este probabil câștigător”
Donald Trump i-a recomandat lui Klaus Iohannis ca o companie chineză să nu fie printre ...