CALEA VICTORIEI / Fascinanta poveste a clădirii unde va funcţiona Muzeul Holocaustului
După controversa legată de construcţia unui imobil în curtea Muzeului Antipa din Bucureşti, Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, care va fi amplasat, conform documentului, pe Calea Victoriei 218, unde se află imobilul Banloc-Goodrich.
Clădirea proiectată la mijlocul secolului trecut de marele arhitect român OCTAV DOICESCU, cel care a instituit modernismul în dezvoltarea imobiliară, e în paragină de mai mulţi ani.
Istoria e legată de primul producător mondial de cauciucuri şi de Principesa Elisabeta
Mulţi cumpără şi azi cauciucurile B.F. Goodrich, dar puţini ştiu că numele acesta e legat şi de România.
La sfârşitul anilor 1930, cel mai vechi producător de anvelope, înfiinţat de dr. Benjamin Franklin Goodrich în 1870, se asociază cu Elisabeta, principesă a României, fostă regină a Greciei şi sora regelui Carol al II-lea, pentru a pune bazele, în România, a unei fabrici de anvelope.
Principesa Elisabeta a vrut să construiască fabrica în BANAT
Principesa Elisabeta era fiica cea mai mare a Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand. Ea purta numele mătuşii sale, Regina Elisabeta, soţia Regelui Carol I. Principesa Elisabeta s-a căsătorit în 1921 la Bucureşti cu prinţul moştenitor George al Greciei, de care a divorţat în 1935, revenind apoi ca principesă în România.
La întoarcerea în ţară, primeşte din partea fratelui său un palat lângă Herăstrău, cunoscut sub numele de Palatul Elisabeta. Ulterior, principesa Elisabeta îşi cumpără din renta sa viageră o moşie şi un conac în Banat, lângă localitatea Banloc. Acolo urma să fie ridicată şi fabrica de anvelope, care a fost până la urmă amplasată lângă Floreşti, Prahova, din motive strategice.
Guvernul Majestăţii Sale Regele Carol al ll-lea s-a implicat în construcţia primei fabrici de cauciuc din România
Se produceau 50.000 de cauciucuri auto pe an, adică circa 70-75 % din necesarul intern al României în acea perioadă.
Datorită profiturilor semnificative, consorţiul de proprietari Goodrich & Principesa Elisabeta l-a angajat în 1938 pe renumitul arhitec Octav Doicescu să proiecteze imobilele pentru birouri, ateliere şi locuinţe pentru muncitori ale companiei Banloc-Goodrich de pe Calea Victoriei.
Citeşte şi: Un medic timişorean a inventat una dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice din lume
În anul 1948 Principesa Elisabeta este nevoită să părăsească ţara, împreună cu toţi membrii familiei regale.
Cauciucurile BF Goodrich sunt produse azi de Michelin
Fabrica e naţionalizată. Proprietarii americani dau în judecată statul român, fără a primi despăgubiri de la regimul lui Gheorghe Gheorghiu Dej.
Intreprinderea Banloc-Goodrich produce neîntrerupt anvelope în Romania, fiind o şcoală pentru specialiştii români din domeniul anvelopelor. Forţa de muncă iniţială a fost recrutată din rândul muncitorilor Rafinăriei Brazi. În prezent, anvelopele sunt produse sub marca Michelin. Liniile de producţie BF Goodrich, precum şi dreptul de utilizare a mărcii au fost vândute la nivel mondial companiei Michelin în 1988.
După revoluţie, fabrica de la Floreşti a fost privatizată de către Gelu Tofan. Ulterior, vândută companiei Michelin, liderul mondial.
Familia regală română nu a revendicat Fabrica de la Floreşti.