Preşedintele Klaus IOHANNIS a desemnat primul ministru

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE POLITIC Principal

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, 15 octombrie 2019, numele noului prim-ministru. Acesta este, aşa cum ne-am aşteptat, Ludovic Orban, președintele PNL. Anunțul a fost făcut în urma unei noi runde de consultări cu șefii partidelor de opoziție. 

„După consultările cu partidele parlamentare am tras concluzia că se conturează un guvern în jurul PNL-ului”, a spus Klaus Iohannis, precizând că PNL a fost singurul dispus să își asume guvernarea.

Conform Constituției, ORBAN o perioadă de 10 zile în care să decidă componența Guvernului, și să convingă partidele parlamentare să voteze învestirea Cabinetului. PNL are nevoie de 233 de voturi pentru a-ți pune în funcție Executivul.

PNL are sub o sută de parlamentari din totalul de 465. Orban are nevoie de 233 de voturi pentru investirea guvernului său. Cu o zestre parlamentară de 95 de deputaţi şi senatori, PNL trebuie să adune „bob cu bob”  233 din cele 17 voturi ale minorităţilor, 40 ale USR, 20 ale PMP, aproape 50 ale Pro România şi ALDE şi 30 ale UDMR.

Condiţiile impuse de partidele din opoziţia parlamentară se contrazic

Cererile USR pentru votarea noului guvern sunt clare: alegeri locale în două tururi, adoptarea legii orwelliane care să interzică prezenţa în funcţiile publice ale “penalilor,” desfinţarea prin lege a recursului compensatoriu, consultarea Parlamentului pentru desemnarea Comisarului European.

UDMR nu este de acord cu alegerile locale în două tururi de scrutin. Nici ca antimaghiarii declaraţi, Florin Roman şi Rareş Bogdan, să facă parte din noul guvern, se spun surse parlamentare.

Citeşte şi: M.S. Principesa MARGARETA, către OCCIDENTALI: “Încetaţi să mai aveţi atitudini de superioritate faţă de România!”

Bătrânul lup de mare, Traian Băsescu, este sceptic că se vor aduna voturile.

Victor Ponta a şi anunţat că Pro România nu votează un guvern Orban monocolor. Partidul sustras, nu ales, are şi pretenţii.

Kuki nu vrea la ceai cu Petrov

Făcut dintr-o clipă mieluşel, fosta panteră roz a luptei contra statului paralel, Călin Popescu Tăriceanu, e predispus la concesii faţă de omul pe care toată viaţa l-a sfidat. Are şi el o pretenţie. Nu acceptă prezenţa, nici măcar prin reprezentanţi, a lui Petrov. Primului şi ultimului prim ministru liberal din epoca post-revoluţionară i se spunea, în tinereţe, Kuki.

În termen de zece zile, Ludovic Orban va trebui să prezinte celor două camere ale Parlamentului structura guvernului, lista de miniştri şi programul de guvernare.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
A murit ultima stea a comediei româneşti
Tamara Buciuceanu-Botez a murit la Spitalul Elias la vârsta de 90 de ani. Născută în ...