Protest împotriva legilor siguranţei / Ziarele din Australia apar cu prima pagină neagră şi cu apostila „SECRET”

Marius Ghilezan ACTUALITATE OPINIE Principal

Cititorii de presă din Australia au descoperit azi dimineaţă un protest inedit al majorităţii publicaţiilor. Mai multe cotidiane, rivale în viaţa de zi cu zi, au publicat acelaşi text, având cuvintele tăiate, şi cu acelaşi font de literă neagră pe formate reduse.

BBC consideră că această manifestare dă un exemplu de unitate, rar apărută printre diverse publicaţii.

Trusturile „News Corp Australia” și „Nine mastheads” au publicat ediţiile de luni cu textul înnegrit şi acoperit de timbre roșii cu marca „strict-secret”.

Citeşte şi: N-a plecat cu REGINA ELENA / INCREDIBILA poveste a Sfântul VLADIMIR GHIKA, rămas în ţară

APOSTILA SECRET cu roşu

Protestul vizează noile legi ale securităţii naționale despre care jurnaliștii cred că asfixiază libertatea presei prin crearea unei „culturi a secretului” în Australia.

Guvernul a declarat că susţine libertatea presei, dar „nimeni nu e mai presus de lege,” potrivit BBC.

Raidurile poliţiei din luna iunie de la „Australian Broadcasting Corporation” (ABC) și în casa unui jurnalist de la “News Corp” au generat o reacție imensă. Autorităţile susţineau că jurnaliştii au publicat INFORMAŢII CLASIFICATE.

Organizațiile mass-media au declarat că raidurile au fost efectuate în urma publicării unor articole care s-au bazat pe scurgeri de informaţii din diverse instituţii. Unul dintre acestea prezenta detalii ale unor crime de război, în timp ce altul, o presupusă tentativă a unei agenții guvernamentale de a spiona cetățeni australieni.

S-a înfiinţat Coaliţia DREPTUL la cunoaştere!

Campania începută astăzi, prin înfiinţarea Coaliției Dreptul la Cunoaștere, este susținută și de mai multe televiziuni, radiouri și publicaţii online.

Michael Miller, președintele executiv al “News Corp Australia”, a publicat imagini cu două publicaţii concurente, cu titlurile înnegrite, îndemnând cititorii să întrebe guvernul „Ce încearcă să ascundă de el?”

AUSTRALIA – cea mai secretă democraţie din lume

Companiile rivale “Nine” – editorul ziarului “Sydney Morning Herald” şi “The Age” au publicat acelaşi text negru, cu apostila “strict secret”.

Directorul general al ABC, David Anderson, a declarat: „Australia riscă să devină cea mai secretă democrație din lume”.

Duminică, guvernul australian a reiterat că este posibil ca trei jurnaliști să fie urmăriţi penal în urma raidurilor organelor de anchetă.

Primul ministru, Scott Morrison, a declarat că LIBERTATEA PRESEI este importantă pentru democrația australiană, dar a adăugat că „statul de drept” trebuie respectat. „Asta mă include pe mine, pe orice jurnalist sau pe oricine altcineva”, a spus el duminică.

Concluziile unei anchete privind libertatea presei vor fi depuse în parlament anul viitor.

Ce vor organizațiile media?

Campania lansată azi susține că legile siguranţei naţionale, adoptate în ultimele două decenii, ameninţă jurnalismul de investigație, erodând „dreptul de a ști” al publicului.

Anul trecut a fost promovată noua legislație privind combaterea spionajului.

Mass-media a făcut lobby pentru ca jurnaliștii și informatorii lor lor să nu fie obligaţi să dezvăluie autorităţilor sursele unor informaţii sensibile. Organizațiile au mai solicitat, de asemenea, libertăți mai mari în alte domenii, cum ar fi reforme în libertatea cuvântului și legile privind defăimarea.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
BBC avertizează: Pădurile României sunt tăiate „într-un ritm alarmant”
Plecând de la cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș ucis săptămâna trecută,  BBC, televiziunea ...