Marile companii din agricultura românească, creşteri semnificative de venituri

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE ECONOMIC

Agricultura românească va aduce anul acesta peste jumătate de miliard de euro în plus în P.I.B.-ul României, anunţă agenţia KeysFin, specializată pe informaţii de afaceri, scoring si risk rating. KeysFin oferă informații despre companii din România și străinătate prin intermediul unor instrumente dedicate. Cu un portofoliu de peste 500 de clienți și peste 8 ani de experiență, KeysFin este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de informații despre afaceri pe piață și un partener al unor companii de profil cunoscute la nivel internațional.

Capitalul financiar acumulat în anul 2018, conform datelor centralizate de Ministerul de Finanţe, de principalii 10 jucători de pe piaţă, nu cumulează mai mult de 16% din totalul veniturilor, semn că agricultura românească este divizată în multe companii medii sau mici.

Topul anului trecut al celor mai mari companii cu profil agricol este condus de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, cu o cifră de afaceri de 2,3 miliarde lei, echivalentul a 5,3% din total, urmată de Smithfield România SRL (868 milioane lei), Promat Comimpex SRL (715 milioane lei), Agro-Chirnogi SA (698 milioane lei) şi Transavia SA (597 milioane lei).

Dacă Romsilva este cunoscută, ea deţinând majoritatea suprafeţelor de pădure din România, puţină lume ştie că Smithfield Foods este o companie americană, subsidiară a grupului WH Group din China, fiind cel mai mare procesator de carne din lume.

Promat Comimpex Tăşnad, jud. Satu Mare, este unul dintre cei mai mari distribuitori de inputuri agricole din nord-vestul ţării. Firma produce anual 5-6 milioane de euro profit. Are peste 90 de angajaţi. Investiţiile au adus-o la un standard comparabil cu orice exploataţie de top din vestul Europei. Dispune în prezent de o capacitate de stocare a producţiei de peste 60.000 de tone pe sezon, în propriile silozuri. Pe de altă parte, prin activitatea pe care o desfăşoară, societatea deserveşte 40.000 de hectare.

Agro-Chirnogi, din Călăraşi, este unul dintre cei mai importanți cultivatori de cereale și plante producătoare de semințe oleaginoase din România, având în administrare o suprafață de peste 24.000 hectare de teren agricol. Se împrumută anual cu 10 milioane de euro pentru a-şi finanţa achiziţiile de cereale pentru export.

Condus după principiul “Well made in Romania,” Transavia este cel mai mare producător de pui din România, fiind un business de familie. Are oexperiență de 28 de ani pe piață, timp în care a devenit liderul local al industriei de carne de pui. Povestea Transavia a fost scrisă în timp, cu răbdare și respect pentru valoarea muncii. Este din 2006 furnizor al Casei Regale.

Per total, cei mai importanţi 10 jucători din agricultură au realizat, în 2018, afaceri însumate de 6,8 miliarde de lei, concentrând 16% din totalul cifrei de afaceri din acest sector.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
26%, creşteri în ultimii ani / Suntem al şaselea producător european de cereale
Din afacerile generate în sectorul agricol, producţia vegetală din România a crescut, în ultimii cinci ...