MARIA GRAPINI cere revizuirea priorităților bugetare ale Comisiei Europene
Comisia Europeană lucrează la bugetul pe anul 2020. Noua filosofie a gestionării fondurilor europene sperie pe mulţi din Europa de Est.
Europarlamentarul român Maria Grapini a transmis o întrebare Comisiei Europene, pe tema priorităților bugetului Uniunii, pentru anul 2020, buget pe care l-a caracterizat din start drept “unul modest, prin comparație cu dimensiunea economiei europene și cu bugetele naționale.”
Maria Grapini admite că bugetul UE poate avea un impact semnificativ în viețile cetățenilor și ale întreprinderilor, cu condiția, însă, de a se investi în domeniile în care Uniunea poate avea un impact mai mare decât au cheltuielile publice la nivel național, așadar domenii cu o reală valoare adăugată europeană.
Domenii cheie sunt neglijate: cercetarea şi IMM-urile
Europarlamentarul cere, practic, revizuirea priorităților Comisiei Europene, în condițiile în care domenii cheie sunt amenințate de reduceri bugetare. Maria Grapini le punctează clar, în actul oficial transmis.
„Pentru a finanța prioritățile noi și urgente, vor trebui majorate actualele niveluri de finanțare. Investițiile actuale în domenii precum cercetarea și inovarea, tineretul, economia digitală, gestionarea frontierelor, securitatea și apărarea vor contribui la prosperitate, sustenabilitate și securitate în viitor.
Citeşte şi: Adrian GHENIE / 105.000 de euro – un tablou vândut în România
Cum consideră Comisia că ar putea să se asigure competitivitatea pieței interne, dacă, acum, Consiliul cere să se aplice reduceri la cercetare, la bugetele pentru IMM-uri, transport, și pentru susținerea tinerilor?
Obiectivele UE sunt altele decât bugetează CE
Ce își propune Comisia pentru evitarea unui buget pe 2020 care nu asigură suportul pentru obiectivele UE?”, a scris Maria Grapini Comisiei Europene.
În răspunsul primit, CE afirmă că resursele financiare discutate public în acest moment reflectă sumele convenite pentru anul 2020, în contextul negocierilor privind cadrul financiar multianual și al procedurilor legislative (programarea financiară), ajustate pentru a acoperi nevoile urgente neprevăzute.
MARIA GRAPINI a descoperit, în cadrul lecturii proiectului de buget pe 2020, Consiliul a propus o reducere de 1,5 miliarde de euro a creditelor de angajament.
Citeşte şi: BBC/ Cât câştigă VEDETELE şi după moarte?
„Comisia și-a exprimat regretul cu privire la reducerile propuse de Consiliu și, după votul Parlamentului cu privire la poziția Consiliului referitoare la bugetul pe 2020, și-a prezentat în mod oficial analiza și răspunsul la poziția Consiliului în cadrul așa-numitei „scrisori privind caracterul executabil”. Această analiză, transmisă ambelor componente ale autorității bugetare, este inclusă direct în procesul de conciliere bugetară”, îi transmite Comisia europarlamentarului român.
Mai mult, CE o asigură pe Maria Grapini că “va face tot posibilul pentru a facilita convergența pozițiilor celor două componente ale autorității bugetare și pentru a reinstitui sumele pe care Consiliul încearcă să le reducă pentru aceste programe de o importanță deosebită pentru competitivitatea și creșterea economică a UE.”.
Scopul, după cum susține Comisia, în răspunsul transmis europarlamentarului român, este de a garanta că bugetul adoptat pentru exercițiul financiar 2020 corespunde nevoilor financiare estimate de Comisie.