DESCOPERĂ / Locul de unde Alexandru cel Mare a adus primii nuci în EUROPA
Alexandru cel Mare a luat cu el nuci în Grecia
O altă legendă locală susține că mulți dintre NUCII europeni provin din pădurea Arslanbob și care au fost aduşi în Europa de către Alexandru cel Mare, cu mai bine de 2.000 de ani în urmă.
În timp ce armata lui Alexandru înainta spre Asia de Est, au căutat un adăpost într-o vale. Războiul continua. Un grup mic de soldați răniți nu a mai putut merge mai departe. Aceştia au fost lăsați în urmă, lângă un sat, la câțiva kilometri de Arslanbob, care este acum numit Yaradar (care înseamnă „Rănit” în uzbekă). Câteva luni mai târziu, spre uimirea lui Alexandru, aceiași soldați au revenit în armată, sănătoși și bine hrăniți. Soldații au explicat că au pătruns în pădure și au găsit o abundență de NUCI, mere și alte produse bune de mâncat.
Citeşte şi: GUACAMOLE – Reţeta lui Jemie OLIVER pentru o gospodină grăbită
După ce s-au hrănit cu bunătăţile naturii, s-au recuperat rapid și au fost în stare să se alăture camarazilor lor.
Alexandru cel Mare a fost atât de încântat încât pe drumul de ÎNTOARCERE spre Europa, el şi cu oamenii săi au luat semințe din pădurea din Arslanbob și le-au plantat la întoarcere în Grecia. De acolo s-au răspândit în întreaga Europă.
NUCII pot trăi 1.000 de ani
La începutul lunii octombrie se culege recolta. Încă din septembrie, familiile îşi duc vitele la păscut şi culeg cam 20 de kg de NUCI. Pădurea e de stat. Localnicii concesionează arii extinse. Înainte de a începe recolta, EI sacrifică de obicei un pui sau un animal mic pentru a cere binecuvântarea lui Dumnezeu și un an fertil. Mulți dintre copacii din grohotiș au câteva sute de ani. Pot trăi până la 1.000 de ani. și pot atinge un diametru de 2 m.
Alpiniştii din Arslanbob
Oamenii recoltează NUCI în Arslanbob în acelaşi mod de secole, căţăratul în copaci poate fi destul de periculos. Fără a folosi un ham sau frânghii, o persoană – adesea tatăl familiei sau un alt bărbat – va urca pe trunchiul nucului până în vârf. Odată ajunși sus, vor scutura puternic nucile din copaci, în timp ce femeile și copiii le vor aduna. Nu toate familiile din sat au pe cineva capabil să urce în copaci, astfel încât vor tocmi un alpinist profesionist pentru a-i ajuta să scuture NUCII. Aceștia percep o taxă individuală. Munca nu e fără riscuri. Potrivit departamentului forestier local, cel puțin o persoană moare în fiecare an după ce a căzut din crengile nucului.