O nouă intervenție a Mariei Grapini pentru combaterea traficului de persoane. CE răspunde
În urma răbufnirii SCANDALULUI CARACAL, David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a cerut o politică mai fermă a Uniunii în ceea ce priveşte traficul de fiinţe umane. Fiind italian, ştie mai bine ca alţii despre reţelele de proxenetism şi folosirea minorilor în acţiuni ilegale. La Bruxelles nu s-a mai întâmplat nimic pe acest subiect.
De aceea, europarlamentarul Maria Grapini insistă. A scris Comisiei Europene, imediat după declanșarea cazului Caracal, solicitând Europei implicare susținută și imediată în combaterea rețelelor europene de trafic de ființe umane.
Recent, Maria Grapini a revenit cu o nouă interpelare pe această temă complexă și dificilă, prezentând statistici şi cifre alarmante.
Traficul de persoane, în plină expansiune. Victimele sunt mai ales din Europa de Est
“În Uniunea Europeană, traficul de ființe umane în scopuri de exploatare sexuală este cea mai răspândită formă de trafic de persoane (67%). Victimele sunt majoritatea femei din țările din centrul și estul Europei. Traficul de ființe umane afectează însă și bărbații provenind din țările UE. Aceștia sunt cu precădere victime ale exploatării prin muncă, dar și persoane care aparțin unor grupuri vulnerabile, forțate să comită infracțiuni sau să cerșească.
Citeşte şi: Maria Grapini solicită CFR să nu închidă prima cale ferată montană din România
Traficul de persoane este o crimă gravă și o încălcare a drepturilor omului. Reţelele sunt în expansiune datorită creșterii mobilității și a profitului ridicat al acestor practici ilegale. Exploatarea sexuală este de departe primul scop al traficului de femei. Majoritatea femeilor traficate sunt obligate să ofere servicii sexuale comerciale, în timp ce multe sunt, de asemenea, victime ale violenței domestice”, a scris Maria Grapini Comisiei Europene.
Europarlamentarul român a solicitat CE un răspuns ferm în problema care afectează întreg spațiul european și nu numai.
“Traficanții își desfășoară activitatea prin diferite canale de recrutare care implică constrângere, forță sau înșelăciune. De obicei, ei exploatează situația economică precară a femeilor care își caută o viață mai bună în străinătate.
Sunt nenumărate cazuri care demonstrează că există rețele transfrontaliere și există persoane traficate dinspre țările din est spre cele din vest”, a scris Grapini.
Ce își propune Comisia să facă pentru a demonta rețelele de trafic de persoane, în special cele de copii și de femei?”
În răspunsul transmis Mariei Grapini, Comisia Europeană precizează că, în UE, din numărul total de victime înregistrat în perioada 2015-2016, 68 % erau femei și fete, iar 23 % copii.
Aproximativ jumătate din acestea erau cetățeni ai Uniunii, multe fiind victime ale traficului de persoane în propria lor țară.
“Prevenirea rămâne piatra de temelie a acțiunii Uniunii Europene, inclusiv prin combaterea impunității autorilor implicați în infracțiune, pentru a submina modelul de afaceri al traficanților, prin distrugerea filierelor de trafic și prin luarea de măsuri pentru ca acest fenomen să devină o infracțiune care implică riscuri mari și aduce venituri mici, urmărind traseul banilor. În conformitate cu Directiva privind combaterea traficului de persoane și Comunicarea din 2017, Comisia încurajează statele membre să accelereze ritmul cercetărilor și al urmăririlor penale, precum și să îi incrimineze pe cei care pretind servicii din partea victimelor. Traficul de persoane rămâne unul din domeniile de criminalitate de interes prioritar ale ciclului de politici al UE privind criminalitatea internațională organizată și gravă”, o informează Comisia pe Maria Grapini.
În finalul răspunsului transmis europarlamentarului român, CE își ia angajamentul că se va asigura că finanțarea corespunde priorităților și obiectivelor de politică.