SISTEMUL EDUCAŢIONAL DIN ESTONIA / Aproape cel mai performant din lume. Care e secretul?

Marius Ghilezan ACTUALITATE ANALIZE SOCIAL

Estonia a devenit un centru de putere al educaţiei alternative. Ocupă un loc fruntaş în Programul pentru Evaluare Internațională (Programme for International Assessment – Pisa ). Acesta publică o dată la trei ani un CLASAMENT pentru a evidenția standardele educaționale. România era pe locul 44, la ultima evaluare.

Estonia depăşeşte Marea Britanie care a ajuns tocmai pe locul 14 în clasamentul de anul acesta, elevii fiind tot mai slab pregătiți în științele exacte. China a ajuns pe locul 10 în ierarhie, după ce în 2009 și 2012 era pe primul loc.

Prin aşa numitele TESTE PISA, indicatorii programului evaluează capacitatea elevilor de 15 ani de a-și verifica abilitățile și cunoștințele prin rezolvarea problemelor din viața reală, prin lectură, matematică și știință. Programul pentru Evaluare Internațională  este organizat din anul 2000 de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, anul când s-au dat primele teste elevilor din  majoritatea țărilor cu venituri medii și mari. Ultimele rezultate sunt publicate marți. Estonia a făcut din învățământul timpuriu de înaltă calitate o prioritate, notează BBC.

Citeşte şi: Un medic timişorean a inventat una dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice din lume

Grădinița ÎNCEPE de la vârsta de trei ani

Părinții plătesc o contribuţie în funcţie de venituri. Educaţia este diferită decât în Marea Britanie. Jocul e coordonat de profesori, iar educaţia formală se introduce treptat.  Sistemul de învăţământ al Estoniei este cu totul diferit decât al Marii Britanii, de aceea elevii până la vârsta de 15 ani îi depășesc semnificativ pe cei englezi de vârsta lor, comentează reporterul BBC.   Există un curriculum național, dar profesorii au un nivel relativ ridicat de libertate pentru a-și asuma riscuri în modul în care proiectează lecțiile, spune Rando Kuustik, profesor principal la Jakob Westholmi Gumnaasium, citat de BBC. Inspectorii şcolari nu intervin decât din punct de vedere administrativ.

Citeşte şi: O lună de GUVERNARE PNL / BNR pierde 1 miliard de Euro

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Caz EPSTEIN / Prinţul ANDREW trebuie să depună mărturie
Avocaţii presupuselor victime ale lui Jeffrey Epstein cer organelor de anchetă să-l citeze şi pe ...