SISTEMUL EDUCAŢIONAL DIN ESTONIA / Aproape cel mai performant din lume. Care e secretul?

Marius Ghilezan ACTUALITATE ANALIZE SOCIAL

FINLANDA – sursă de inspiraţie

După eliberarea de Uniunea Sovietică, Estonia s-a inspirat din sistemul de învăţământ din Finlanda, o ţară vecină. Şcoala este gratuită până la 16 ani, în afară de grădiniţă. Nu se plătesc manualele, masa de prânz, transportul e gratuit, spune ministrul Educației și Cercetării, Mailis Reps.Profesorii au un nivel relativ ridicat de libertate pentru a-și asuma riscuri în modul în care gândesc lecțiile, spune Rando Kuustik. „Cred că profesorii sunt principalul motiv pentru care ne descurcăm atât de bine, cu libertatea de a-și face lecțiile cum vor ei, iar elevii sunt dornici să învețe.”

Cum se realizează estonienii prin ei înşişi? 

Estonia este una dintre primele ţări din lume cu digitalizarea administraţiei. La şcoală, profesorii au programe întregi de e-learning. Toate cursurile sunt online. Cărțile sunt împrumutate și electronic, ceea ce ajută la studiul de acasă.  „Ca o țară mică, trebuie să ne împlinim prin noi înşine. Trebuie să fim educați pentru a merge mai departe”, spune Katja. În Estonia se respectă drepturile minorităţilor de a avea învăţământ în limba maternă, însă şcolile de limba rusă au performanţe mult mai reduse, notează International Education News. În unităţile şcolare de la sate, clasele sunt mici, de multe ori studiază împreună copii de vârste diferite. Accentul este pus pe dezvoltarea abilităţilor profesionale. Profesorii, deşi au cele mai mici salarii dintre ţările membre ale OECD, au libertatea de a organiza programa şcolară, în funcţie de nevoile şi de abilităţile celor mici.

Autonomie şcolară

În plus, estonienii descriu sistemul lor de învăţământ ca unul în care școlile, conducătorii de școli și profesorii au o autonomie considerabilă. Școlile trebuie să ofere un număr minim de ore de curs, dar au, de asemenea, o anumită libertate de a pune accent sporit pe arte, tehnologie sau științele naturii. Ca urmare, unii elevi pot ajunge să facă mai multe ore de matematică și de știință peste nivelul lor școlar, alții mai multe de artă și de comunicare, în funcţie de abilităţi. Aşa se explică performanțe ridicate ale elevilor estonieni.  Copiii cu dificultăţi de învăţare sau probleme disciplinare beneficiază de un psiholog. Elevii cu probleme şcolare beneficiază de ore suplimentare. În Estonia nu se fac diferenţe între copiii bogaţi şi cei săraci.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Caz EPSTEIN / Prinţul ANDREW trebuie să depună mărturie
Avocaţii presupuselor victime ale lui Jeffrey Epstein cer organelor de anchetă să-l citeze şi pe ...