CAZUL SMICALĂ / Maria Grapini îi solicită premierului Finlandei o întrevedere

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE POLITIC SOCIAL

Europarlamentarul Maria Grapini i-a scris Sannei Marin, noul prim ministru al Finlandei, în legătură cu drepturile copiilor doctoriţiei Camelia Smicală, Mihai şi Maria, de a se întoarce în România la bunici.

Cazul Smicală a cutremurat lumea, prin povestea despărţirii mamei de cei doi copii, trimişi în orfelinate diferite. Soţul ei finlandez după divorţ a făcut plângeri nejustificate la adresa mamei. Astfel, autorităţile de protecţie a copiilor i-au luat fata şi băiatul şi i-au dus în centre diferite. Doctoriţa româncă se chinuie de trei ani să-şi recupereze copiii.

Instituţiile finlandeze nu colaborează

“De-a lungul acestor ani, am ridicat problema cazului familiei Smicală, instituțiilor finlandeze, române, precum și celor europene. Având în vedere că răspunsurile  din partea instituțiilor române și europene arată că responsabilitatea și decizia aparțin statului finlandez, vă adresez rugămintea de a analiza acest caz, care din punct de vedere al dreptului copilului este departe de a fi respectat.

Camelia Smicală locuiește în Finlanda, unde este medic. A fost căsătorită cu un cetățean finlandez însă, în 2015, în urma divorțului, a rămas fără cei doi copii, deși minorii doresc să fie cu mama lor și instanța i-a încredințat mamei. S-a ajuns la această situație, după ce, atunci, fostul soț a denigrat-o pe Camelia Smicală, mama copiilor, doar din răzbunare. Autoritățile finlandeze au decis să instituționalizeze cei doi copii, Maria și Mihai, în mod abuziv și fără un motiv întemeiat.

Citeşte şi: PSD ia faţa liberalilor. Trânteşte în Parlament pensiile speciale

Camelia Smicală, medicul român stabilit în Finlanda, încearcă să își recupereze copiii, care sunt ținuți separat în centre de plasament, nerespectându-se astfel principiul interesului superior al minorilor, statele fiind obligate să ia măsuri pozitive pentru respectarea drepturilor acestora.

Copii vor să se reîntoarcă în România

Mihai, unul dintre cei doi copii instituționalizați, și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a participa în instanță, însă autoritățile finlandeze nu i-au oferit acest drept care este prevăzut în legislația finlandeză. De asemenea, copiii și-au exprimat de mai multe ori dorința de a se întoarce  la bunici in România, însă  au fost refuzați.

Situația în prezent este una critică, cei doi copii, Mihai și Maria, au fugit din centrul de plasament, dorind să fie alături de mama lor, dar și din cauza tratamentului restrictiv și traumatizant la care sunt supuși. În acest moment nu se știe concret unde se află cei doi minori.

Mama și cei doi copii, care au și cetățenie română, doresc să se întoarcă în România.

În calitatea mea de europarlamentar, consider că apărarea drepturilor cetățenilor europeni trebuie să reprezinte o prioritate și trebuie acordată o atenție sporită acestui caz referitor la încălcarea drepturilor copiilor.”.

În finalul scrisorii adresate premierului Sanna Marin, europarlamentarul Maria Grapini precizează că va efectua, în curând, o vizită în Finlanda. Grapini îi solicită o întâlnire pentru a discuta cazul care a stârnit indignare în lumea întreagă.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
SPECIALIZAT ÎN LIVE-URI pe FB / Iapă a lui Robu ajunge secretar general la Lucrărilor Publice
Ludovic Orban l-a nominalizat pe cameramanul lui Nicolae Robu, primarul Timişoarei, pe postul de secretar ...