De dragul haştagilor / Guvernul Orban mai scapă de 4,4 miliarde dolari

Marius Ghilezan ACTUALITATE OPINIE POLITIC Principal

Prin decizia de azi a Ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, de a înscrie situl Roşia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO, guvernul Orban pune pe tavă invesitorilor de la Gabriel Resources 4,4 miliarde de dolari.

În decembrie 2019, la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Washington a început procesul între statul român şi Gabriel Resources.

Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), solicită Statului Român despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni), acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană. Decizia finală ar putea fi luată în anul 2020.

Avocaţii statului român au sfătuit guvernul să nu facă această mişcare, care va duce la pierderea procesului.

Prin hotărârea de ultimul moment a statului român de a înscrie Roşia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO, guvernul Orban face un serviciu neaşteptat avocaţilor Gabriel Resources. Prin această acţiune, practic se instituie o renaţionalizare a procesului industrial. Pracic, înscrierea în UNESCO nu rezolvă problemele de patrimoniu (UNESCO nu dă bani), dar blochează procesele industriale.

Loading...

loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Cătălin Cherecheș așteaptă de la americani un DEVESELU cultural
La vernisajul expoziției„Then and now – Perpectives celebrating 30 years of Thransformational Change” („Atunci și ...