Chinezii s-au întors la muncă / CORONAVIRSUL se răspândeşte mai uşor
Aproape 100 de oameni AU MURIT ieri din cauza coronavirusului din China, dar muncitorii încep să se întoarcă la birouri și fabrici, relatează reporterii Reuters din zona Hubei.
O depeşă Reuters susţine că oamenii s-au întors la muncă în China, după o vacanță prelungită după Sărbătoarea Anului Nou chinezesc. Potrivit sursei, guvernul de la Bejing a înlăturat restricțiile impuse pentru combaterea coronavirusului, dar Organizația Mondială a Sănătății a declarat că numărul de cazuri în afara Chinei ar putea fi doar „vârful aisbergul”.
Aurul se întăreşte pe bursă, primul semn de criză majoră
Numărul deceselor din epidemie se ridică în prezent la 908.
Duminică, au fost înregistrate încă 97 de decese – cel mai mare număr – într-o singură zi – de când focarul a fost detectat în orașul chinez Wuhan în decembrie.
Nava de croazieră Diamond Princess cu 3.700 de pasageri și echipaj la bord a rămas carantină în portul japonez Yokohama, cu încă 60 de cazuri detectate, ducând numărul de cazuri confirmate de la nava deținută de Carinival Corp la 130.
Printre aceştia se află şi 17 români.
Citeşte şi: Pangolinul, potențial suspect în răspândirea coronavirusului la oameni
Pe plan economic, petrolul au scăzut pe piețele globale, în timp ce aurul – ca refugiu sigur – a crescut.
În China continentală, 3.062 de noi infecții au fost confirmate duminică, ceea ce aduce numărul total la 40.171, potrivit Comisiei Naționale de Sănătate (NHC).
Profesorii de medicină chinezi sunt optimişti
Wu Fan, prodecan al Școlii de Medicină a Universității Shanghai Fudan, a declarat că există speranța că răspândirea ar putea ajunge în curând la un moment de cotitură. „Situația se stabilizează”, a spus ea, într-un briefing de presă.
Mai puţin optimist, şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, vorbind la Geneva, a spus că există „cazuri de transmitere” de la oameni care nu fuseseră în China.
„Detectarea unui număr mic de cazuri poate indica o transmitere mai răspândită în alte țări; pe scurt, este posibil să vedem doar vârful aisbergului ”, a spus el.
Virusul s-a răspândit în cel puțin 27 de țări și teritorii, potrivit unui calcul al Reuters, pe baza rapoartelor oficiale, infectând peste 330 de persoane.
Citeşte şi: Primul caz de coronavirus, vindecat în Filipine
Cele două decese în afara Chinei continentale au fost în Hong Kong și Filipine.
Numărul deceselor cresc
Numărul deceselor din focarul HUBEI a depășit acum cel al unui alt coronavirus, sindromul respirator sever acut (SARS), care a adus o epidemie globală în 2002/2003.
Epidemia a provocat perturbări uriașe în China. orașele copleșite de lume au devenit fantome virtuale, după ce conducătorii Partidului Comunist au ordonat blocarea, anularea zborurilor și închiderea fabricilor și școlilor.
Autorităţile chineze au adăugat zece zile în plus sărbătorilor de Anul Nou, care trebuiau să se termine la sfârșitul lunii ianuarie. Dar chiar şi azi, multe locuri de muncă au rămas închise și multe persoane au lucrat de acasă.
La Beijing, o cursă de taxi costă 28 de dolari
Puțini navetiști au putut fi văzuți, în timpul orei de vârf, dimineața, pe una dintre cele mai aglomerate linii de metrou din Beijing. Toți purtau măști.
Jin Yang, lucrător într-un departament al Administrației de Stat a Chinei, a venit la servici pe o bicicletă, pentru a evita transportul public. Personalului din departamentul său, potrivit declaraţiei făcute de el, i s-a impus să poarte măști, să evite întâlnirile față în față și să nu meargă la cantină, care oricum e închisă.
Un alt angajat al unei companii de asigurări din China a mărturisit că lui şi colegilor săi li s-a interzis să ia transportul în comun.
„De obicei, iau metroul, dar azi dimineață m-a costat 200 de yuani (28 de dolari) pentru un singur drum cu taxiul”, a spus el.
A doua mare putere economică a lumii suferă pierderi mari de viteză de dezvoltare
Un oficial al guvernului de la Beijing, Zhang Gewho, a declarat că în condiţiile în care oamenii s-au întors la muncă e şi mai greu de combătut epidemia. “Eforturile de combatere a acestui flagel au intrat într-o perioadă critică”, a mai spus el.
Hubei, provincia de 60 de milioane de oameni, cea mai lovită de focar, rămâne în stare de blocaj. Stațiile de tren, drumurile şi aeroporturile rămân închise.
Cea de-a doua mare economie a lumii a fost lovită de întreruperile muncii, dar şi companiile care operează în China au avut de suferit pe bursă. Se estimează o scădere cu două procente a creşterii economice datorită virusului.