În 1989, România a înregistrat cel mai înalt nivel de IQ. Concluziile celui mai mare studiu cu privire la inteligența românilor

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE Principal SOCIAL

Performanțele cognitive ale românilor sunt astăzi la nivelul pe care îl aveam după Al Doilea Război Mondial. Concluzia aparține celui mai amplu studiu cu privire la evoluția scorurilor de inteligență din România.

Cercetarea – realizată pe 12.000 de români, născuți de-a lungul a 80 de ani – și publicată recent relevă o creștere în medie a performanței IQ, care ne plasează între “ultimele țări europene care continuă să arate Efect Flynn pozitiv”.

Dar privit în detaliu, studiul ne indică faptul că “nivelul din ’88-’89 a fost cel mai mare pe care România l-a avut în IQ”, a explicat pentru Edupedu.ro unul dintre autori, psihologul Dragoș Iliescu.

Studiul a măsurat efectul Flynn. Ce este Efectul Flynn (EF)? Un indicator al evoluției scorului de inteligență, care a împrumutat numele cercetătorului neozeelandez care a constatat secolul trecut avansul performanței cognitive în 25 de state, ca urmare a scorurilor obţinute la testele de inteligenţă (IQ)

În România, “cea mai mare creștere [a nivelului IQ] am avut-o din 1967 până în 1977, o creștere imensă. (…) Prima generație după Revoluție a înregistrat o prăbușire la nivelul la care eram la Al Doilea Război Mondial. Și de atunci avem o recuperare foarte lentă, din 1995 încoace,” conchide Dragoş Iliescu.

Școala – crede profesorul – era principala sursă de provocare cognitivă acum 70-80 de ani, acum nu mai este.

Principalii factori, descrişi de Dragoş Iliescu:

– Școala cred că era principala sursă de provocare cognitivă acum 70-80 de ani, acum nu mai este.

– Nutriţia este un factor relevant, mai ales în perioada de creştere. În perioada de secetă, creierul s-a dezvoltat mai puţin.

Citeşte şi: PSD lansează aplicaţia “smart quarantine”. Sorina Matei: O ţară de idioţi guvernamentali

– Brain-drain-ul se simte în scăderile înregistrate de Efectul Flynn [EF]. Imediat după Revoluție au plecat aventurierii. În ultimii 20 de ani au plecat profesioniștii și asta s-a simțit.

– Folosirea smart-phone-urilor în exces dăunează.

Ce mai spune Dragoş Iliescu e că nivelul de IQ din România e sub nivelul european.

Întregul interviu, aici!

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Marian Oprişan dezvăluie abuzurile din sănătate ale liberalilor vrânceni
După ce un senator liberal a făcut public diagnosticul de COVID-19 al lui Costel Mândrilă, ...