Cât câştigă un culegător de sparanghel în Germania

Andrei Marcu ACTUALITATE ECONOMIC SOCIAL

Zeci de mii de români sunt pregătiţi, în plină pandemie a coronavirusului, să ia calea aeroportată spre nordul Germaniei, acolo unde terenul nisipos şi clima mai rece sunt favorabile dezvoltăţii acestei plante, extrem de utilizată în bucătăria nemţilor.

Pe site-urile de recrutare sunt zeci de anunţuri de oferte de muncă în agricultură în Germania, la cules de sparanghel. Plata se face la lădiţa de sparanghel cules şi este de 60 de cenţi.

Două variante: salariu fix sau plata la lădiţă

Sunt zile în care culeg 50 de lădiţe de sparanghel sau zile în care culeg 100 de lădiţe de sparanghel, în funcţie de vreme, de orele suplimentare pe care vreau să le lucrez sau de cât de mult chef am, a declarat bărbatul.

Totuşi, mai există şi opţiunea de a fi plătit la oră, pentru care ar primi 9,19 euro, dar, la finalul lunii, când se fac socotelile, compania angajatoare îi scade din această sumă cazarea şi mâncarea, mai scrie presa de specialitate. Practic, rămâne cu 6 euro/oră, iar dacă lucrează 8 ore/zi şi 22 de ore pe lună, rămâne în mână cu aproximativ 1.000 de euro. Diferenţa este dată de „norma” de lucru, astfel că la un program de muncă de 12 ore pe zi şi 28 de zile pe lună, venitul în mână ajunge la 2.000 de euro.

Citeşte şi: Orbán în acţiune/ Cum arată spitalul de campanie al ungurilor?

Angajaţii sezonieri nu plătesc taxe şi impozite. Vasile din Sângeorz are 42 de ani. Merge în fiecare an la sparanghel. Se întoarce cu 4.000-5.000 de euro, dar condiţiile sunt inumane, povesteşte el. Stau câte 6-8 persoane într-o baracă. Nu îi lasă să bea alcool deloc, doar în weekend. Munceşte deobicei 10-12 ore pe zi.

Din cauza unei dureri de spate nu s-a mai dus şi anul acesta.  L-au învăţat unii mai înţelepţi să-şi plătească asigurările de sănătate. 1.250 de lei pe an, pentru a se putea folosi de sistemul public de sănătate.

DRAGNEA şi Morawiecki provoacă CRIZA SPARANGHELULUI în Germania

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Oprişan dă cu berbecele în gardul militar
Prefectul liberal de Vrancea Gheorghiță Berbece vrea să schimbe managerul Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul ...