“Autonomia Ţinutului Secuiesc” a trecut de Camera Deputaţilor fără vot. “Un afront la adresa suveranității statului român”, zice Viorica Dăncilă

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE POLITIC Principal

Proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Adică, printr-o formalitate birocratică, fără votul deputaţilor, ajunge astfel la Senat, unde senatorii nu mai pot amâna.

Pentru a fi adoptat, este nevoie de votul a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Ei nu pot amâna votul, aşa cum au făcut deputaţii.

Cele trei scaune şi administraţia lor

“Regiunea autonomă” va cuprinde, potrivit proiectului de lege adoptat de deputaţi (prin neprezentare), judeţele Covasna şi Harghita, precum şi “scaunul istoric Mureş”, care aparţine de judeţul Mureş.

Inițiativa legislativă a fost depusă, cu două zile înainte de Crăciun, de deputaţii UDMR Biro Zsolt Isvan și Terza Kulcsar Jozsef Gyorgy şi a fost adoptată tacit, la 23 aprilie, ca urmare a depăşirii termenului de 45 de zile.

Proiectul de lege adoptat tacit de Camera Deputaţilor a fost înaintat la Senat, care este Cameră decizională.

Citeşte şi: România, pe primul loc la rata ACCIDENTELOR de MUNCĂ din UE

Preşedinte al regiunii şi limba maghiară – limbă oficială

Proiectul de lege care a trecut de Camera Deputaţilor prevede că: Ţinutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României. În Ţinutul Secuiesc limba maghiară are acelaşi statut ca şi limba oficială a statului. Autorităţile regiunii autonome sunt: Consiliul de Autoadministrare, Comisia de Autoadministrare, Preşedintele Ţinutului Secuiesc. Autoadministrarea Ţinutului Secuiesc se exercită prin Consiliul de Autoadministrare ales prin alegeri libere şi generale, prin votul secret şi direct al cetăţenilor cu drept de vot având domiciliul stabil pe teritoriul regiunii autonome. Consiliul de Autoadministrare va stabili simbolurile Ţinutului Secuiesc.

Competenţele regiunii sunt stabilite prin prezentul statut al regiunii, de lege, sau de dreptul internaţional, iar competenţele specifice ale regiunii nu pot fi puse în discuţie sau limitate decât prin lege sau aplicând dreptul internaţional, scrie în Proiectul de lege. „Regiunea are dreptul de decizie şi de gestionare în domeniile care aparţin competenţelor sale specifice. Acest drept include adoptarea şi exercitarea unei politici proprii regiunii.”

Prima reacţie – Viorica Dăncilă: Este un afront la adresa suveranității statului român

“Adoptarea tacită a proiectului de lege care acordă autonomie așa-zisului Ținut Secuiesc este o chestiune extrem de gravă, din toate punctele de vedere. Este un afront la adresa suveranității statului român”, spune fostul premier și lider PSD Viorica Dăncilă, într-o postare pe care a făcut-o pe Facebook marți seara, după miezul nopții.

 

Loading...

2 Comments

  1. Nu cred ça se va vota aceasta lège, este NEVoIE PT asta si de acordul poporului roman, un référendum, nu se poate trêce de vointa poporului, si Daca se va incerca asta, poporul roman se va rascula, diaspora Romana va reveni in Tara, iar tôt acest proiect va ajunge la pubela istoriei

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Eugen Teodorovici îşi face colegii deputaţi “TRĂDĂTORI de țară și de neam”
A doua reacţie a unui parlamentar PSD, prima fiind a fostului prim ministru Viorica Dăncilă, ...