Senatul a adoptat tacit ca maghiara să devină obligatorie în unele instituții publice

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE POLITIC Principal

După proiectul de adoptarea tacită a proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, prin Camera Deputaţilor, respins ulterior de Senat, acesta din urmă  a adoptat tacit modificarea Codului Administrativ propus de UDMR, care prevede că autoritățile sunt obligate să folosească limba minorităților în anumite zone, potrivit stirileprotv.ro.

Proiectul a fost inițiat parlamentarii UDMR, la finalul lunii octombrie 2019 și înregistrat la Senat pentru dezbatere pe 17 februarie 2020.

Este a doua inițiativă a UDMR adoptată tacit prima cameră sesizată, după ce Camera Deputaților a uitat de propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc.

Citeşte şi: “Autonomia Ţinutului Secuiesc” a trecut de Camera Deputaţilor fără vot. “Un afront la adresa suveranității statului român”, zice Viorica Dăncilă

Ce prevede textul de lege

Art. 94. — Folosirea limbii minorităţilor naţionale

(1) În unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate, Inspectoratele Judeţene ale Poliţiei Române, au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii minorităţii naţionale respective, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentului Cod şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.

(2) Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi celelalte entităţi juridice prevăzute la alin. (1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale nu ating ponderea prevăzută la alin. (1).

(3) Autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate in subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean prevăzute la alin.(l), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot adopta şi folosi, alături de însemnele oficiale ale României şi alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală şi economică a cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale, locuitori ai unităţii administrativ-teritoriale în cauză.

Proiectul legislativ a fost adoptat tacit pentru că Senatul a uitat efectiv de el. Propunerea nu a fost dezbătută și votată în termenul legal.

Este acum rândul Camerei Deputaților să îndrepte această eroare a Senatului. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

 

Loading...

One Comment

  1. în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentului Cod şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte. și nu e în regulă, desigur…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Despre “vânzarea Ardealului” / Deputatul Marian Cucşa vrea să fie luminat de Eduard Helvig
Unul dintre puţinii membri ai Comisiei S.R.I. care mai ridică tonul, Marian Cucşa, vicepreşedintele al ...