Amenzile vor fi anulate / Cine le-a plătit a luat ţeapă

Marius Ghilezan ACTUALITATE POLITIC Principal

Curtea Constituţională a României, sesizată de Avocatul Poporului, a decis că amenzile aplicate de poliţişti, pentru nerespectarea Situaţiei de Urgenţă, sunt neconstituţionale. Sunt peste 100.000 de plângeri în instanţe, conform asociaţiei grefierilor din România. Marcel Vela se lăuda la începutul lunii mai că s-au aplicat amenzi în valoare de 120 de milioane de euro. Decizia nu anulează amenzile, dat obligă Guvernului Orban să le anuleze printr-o Ordonanţă de graţiere fiscală.

„Ar fi înţelept din partea Guvernului, în funcţie de hotărârea CCR, să vină cu o OUG prin care să anuleze aceste amenzi, că îi spune amnistie sau altfel, în aşa fel încât să se aplice tuturor. Vorbim de lume necăjită care dintr-odată s-a trezit cu amenzi uriaşe”, a spus Renate Weber.

Ea a precizat că amenzile primite nu sunt anulate prin decizia Curţii Constituţionale, iar o eventuală ordonanţă de urgenţă trebuie dată pentru evitarea supraîncărcării instanţelor de judecată.

„Urmează să vedem ce spune decizia Curţii Constituţionale, dar sfatul nostru a fost ca oamenii care se consideră neîndreptăţiţi să conteste în instanţă aceste amenzi, însă am înţeles că există un număr uriaş – Asociaţia Grefierilor spunea că ar fi vorba deja de 100.000 de plângeri, ceea ce un număr uriaş, iar asta ar însemna o sufocare a instanţelor”, a mai spus Weber.

CCR a decis miercuri, la sesizarea Avocatului Poporului, că amenzile primite pentru nerespectarea stării de urgenţă sunt neconstituţionale.

Citeşte şi: DNA clasează dosarul şefului “informaţiilor militare” pe motiv că instalaţia de ascultare a martorului nu a funcţionat

„Noi am spus că textul de lege este total imprevizibil, pentru că de fapt nu avem o descriere a comportamentului contravenţional, ci numai o obligaţie generică de a respecta şi avem nişte sancţiuni uriaşe, cele mai mari din Europa. Ulterior am văzut că amenzile au fost date pentru nerespectarea prevederilor ordonanţelor militare, ceea ce este clar neconstituţional”, a afirmat Avocatul Poporului.

Fostul şef al CCR, Augustin Zăgrean susţine că cea ce e plătit şi a ieşit din termenul de contestare e bun plătit.  El le-a recomandat românilor să se uite în procesul verbal al amenzii să verifice în ce termen pot contesta amenda și la ce instanță. Termenul legal de contestare a unei amenzi contravenționale este de 15 zile de la primirea procesului verbal.

 

Amen

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
CCR: Klaus Iohannis şi-a depăşit atribuţiile prin Decretul de instituire a stării de urgenţă
Curtea Constituţională explică, într-un comunicat de presă, că preşedintele şi-a depăşit atribuţiile legale şi a ...