Mesajul Reginei ELISABETA a II-a de ZIUA VICTORIEI: Don’t give up!

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC Principal

Regina Elisabeta a II-a s-a adresat națiunii engleze pentru a comemora 75 de ani de la Ziua Victoriei, 9 mai 1945.

Mesajul monarhului marchează exact momentul în care tatăl ei, Regele George al VI-lea, a anunţat capitularea Germania la radio în urmă cu 75 de ani.

„Când mă uit la țara noastră astăzi și văd cum cum ne susținem unii pe alții, spun cu mândrie, că suntem încă o națiune pe care acești bravi soldați, marinari și aviatori ar recunoaște-o și ar admira-o”, a spus ea.

Englezii izolaţi în case s-au bucurat de programe speciale la Radio şi Tv

Ieri în Marea Britanie a fost o zi care ar fi trebuit să fie plină de parade și de petreceri în stradă, sărbătoare națională pentru a aniversa ziua în care forțele aliate au reuşit să obţină predarea necondiționată a Germaniei naziste. Ceremoniile au fost reduse, după ce adunările publice au fost limitate, pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Steagurile au fâlfâit în toată Marea Britanie, iar oamenii izolaţi în case s-au putut bucura de o zi de programe speciale la televiziune și la radio, notează Reuters.

Marea Britanie a adus un omagiu generației războiului cu zboruri ceremoniale ale avioanelor militare. S-au ţinut momente de reculegere și s-a difuzat discursul premierului din timpul războiului, Winston Churchill, care anunţa victoria împotriva Reich-ului.

Într-o scurtă ceremonie, ținută secretă, prințul Charles, îmbrăcat într-un kilt, a depus o coroană la memorialul de război de lângă moșia familiei sale din Scoţia.

Mulţi englezi au evocat spiritul anilor ’40, unii îmbrăcând costume din acea perioadă și găzduind petreceri de ceai, în ciuda izolării impuse de coronavirus.

Premierul Boris Johnson a invocat „eroismul englezilor de rând,” în omagiul său, adus milioanelor de britanici care au luptat și au trăit în timpul războiului.

„Suntem un popor liber datorită sacrificiului veteranilor noștri – oferim recunoștința noastră, mulțumirile noastre de inimă și angajamentul nostru solemn: veți fi mereu în memoria noastă,” a transmis premierul Boris Johnson.

‘NE VOM ÎNTÂLNI DIN NOU’

Peste Canalul Mânecii, în Franţa, președintele Emmanuel Macron a organizat tradiționalul ceremonial de depunere a coroanelor de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a invocat cooperarea aliaților din timpul războiului, într-un schimb de mesaje cu președintele american Donald Trump, cu Johnson al Marii Britanii. Liderul de la Kremlin a sugerat că ar trebui să fie reînnoită o asemenea uniune de forţe şi la problemele de astăzi.

În Germania – unde nazismul, holocaustul și devastarea războiului încă marchează politica – cancelarul Angela Merkel și președintele Frank-Walter Steinmeier au depus coroane la Memorialul de la Berlin al victimelor războiului și al dictaturii.

MESAJUL REGINEI: „Nu renunțați niciodată, nu disperați niciodată!”

Elizabeta a II-a era o adolescentă când a izbucnit războiul, a învățat să conducă camioane militare și să fie mecanic în timp ce slujea în Serviciul teritorial auxiliar pentru femei. Era în Palatul Buckingham când a fost bombardat, în septembrie 1940, de avioanele Wermacht-ului.

De când a devenit regină în urmă cu 68 de ani, doar de șase ori a făcut o emisiune specială, alta decât cea dedicată ​​mesajului ei anual de Ziua de Crăciun, dar discursul ei de Ziua Victoriei a fost a doua apariţie publică de la izbucnirea coronavirusului. Luna trecută, ea a invocat spiritul celui de-al Doilea Război Mondial, solicitând publicului să-şi reamintească o parte din cuvintele piesei „We’ll Meet Again” de Vera Lynn, care a devenit un simbol al speranței pentru britanici în timpul conflictului.

Citeşte şi: Regina Elisabeta a II-a a făcut apel la spiritul eroic al britanicilor

În cadrul ceremoniilor de vineri, după discursul Reginei, britanicii au fost încurajați să își deschidă ușile și să cânte melodia lui Lynn.

În mesajul Reginei către națiune s-au invocat perspectivele sumbre de la începutul războiului care pot rezona cu grijile oamenilor de astăzi. „Finalul este îndepărtat, rezultatul incert”, a spus ea. „Nu renunțați niciodată, nu disperați niciodată!” Acesta a fost mesajul zilei.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
VERDICT DUR / Adrian Năstase: Uniunea Europeană va intra la reanimare
Într-un interviu acordat Agenţiei Mediafax, fostul premier al României, Adrian Năstase, a spus că el ...