Egoista Germanie dinamitează zona euro

Marius Ghilezan ECONOMIC OPINIE Principal

Nemţilor le e teamă doar de hiperinflaţie

Pentru Germania, una dintre cele mai solide ţări din lume, e uşor să treacă valul pandemic fără a recurge la finanțare monetară. Bucurându-se de suspendarea Directivelor europene, a pompat sume de neimaginat în economie, ca ajutor de stat.

Citeşte şi: Austria, trimisă în judecată, pentru alocaţiile discriminatorii

Germania este acuzată că s-a întors la vechile sale căi imperialiste.

Americanilor le este groază să nu cadă într-un fenomen similar Marii Depresiuni economice din anii ’30 ai secolului trecut. Le e teamă de un şomaj în masă. Pentru nemţi, marea problema va fi hiperinflaţia şi scăderea puterii de cumpărare a clasei de mijloc.

Curtea Constituțională a Germaniei susţine că a luat această decizie nu pentru că a dorit să slăbească Europa, ci „pentru a o consolida”.

Idioţi, întradevăr

Apărând principiile banilor sănătoși, instanța supremă germană diminuează riscurile unui atac populist asupra UE din interior. Și aici se află aspectul problemei. Ceea ce poate fi bun pentru Germania și sateliții economici apropiaţi este foarte probabil rău pentru toți ceilalți.

În eforturile sale de a descuraja populismul în Germania, instanța agravează criza în alte părți din Europa.

Cu toate pretențiile ei de solidaritate, Europa nu poate scăpa niciodată de forțele centrifuge. Dacă germanii nu permit vecinilor mai puțin solvabili injecţii monetare, UE se va face ţăndări. Prejudiciul economic pe care pandemia l-a produs deja în Europa pare o simplă încălzire pentru șocul care urmează. Idioți, întradevăr, este concluzia analistului britanic.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Viktor Orban dă cu flit Curţii de Justiţie a UE
Premierul ungar Viktor Orban a lăsat de înţeles vineri că Budapesta ar putea ignora decizia ...