În Ajunul Înălţării Domnului, ultimul coleg al Regelui s-a ridicat la cer

Marius Ghilezan ACTUALITATE SOCIAL

Lascăr Duiliu Zamfirescu, fiu al diplomatului Alexandru Zamfirescu şi nepot al scriitorului Duiliu Zamfirescu, ultimul coleg de Clasă Palatină al Regelui Mihai I, a murit la vârsta de 98 de ani, potrivit unui anunţă publicat pe pagina de Facebook a familiei regale.

„Prin trecerea sa la cele veşnice, România pierde un tezaur viu al istoriei contemporane şi ultimul prieten din tinereţe care l-a cunoscut pe Regele Mihai în anii formării sale educaţionale”, a transmis Casa Regală.

Fiu al diplomatului Alexandru Zamfirescu şi nepot al scriitorului Duiliu Zamfirescu, Lascăr Zamfirescu s-a născut la Berlin, în 23 mai 1922. A început şcoala în Olanda, într-o instituţie religioasă, continuându-şi copilăria în capitalele mai multor ţări (Brazilia, Portugalia), unde tatăl său era trimis ca reprezentant al României.

Citeşte şi: Primele semne că liberalii nu vor mări cu 40% pensiile

Ajuns în ţară la vârsta de 14 ani, în 1936 el s-a alăturat Clasei Palatine, din anul al V-lea, până în clasa a VII-a (1939). În această perioadă, a devenit foarte apropiat Principelui Moştenitor Mihai, cei doi formând o prietenie care a rezistat peste decenii. În vacanţele de vară, Lascăr Zamfirescu era la Roma, alături de tatăl său, fiind deseori invitat la Florenţa de Regina-Mamă Elena.

Citeşte şi cartea: La şcoală cu Regele Mihai. povestea clasei palatine

După absolvirea studiilor, la Colegiul Naţional “Sfântul Sava”, a devenit inginer în electromecanică, lucrând 11 ani în uzinele Malaxa, continuând pasiunea pentru inginerie de-a lungul vieţii. În anul 1945, s-a căsătorit cu Elena Rosetti. Este cunoscut şi pentru că a fost fratele disidentei exilate Sanda Stolojan, pe care a apărat-o în faţa organelor de securitate. După întoarcerea Regelui Mihai, cei doi au reluat legăturile, Lascăr Zamfirescu fiind devotat regelui şi prietenului său până la capăt.

Tânărul istoric Tudor Vişan Miu îl prezintă ca pe ultimul mare cercetaş

„Era o zi de sâmbătă, 16 aprilie 2016, când l-am însoțit pe domnul Lascăr Zamfirescu la o reuniune a cercetașilor români, găzduită de Biblioteca Națională a României. Mai exact, era vorba de adunarea generală a Organizaţiei „Cercetaşilor României” şi lansarea celei de a 5-a jamboree naţională a cercetaşilor din România, care a avut loc ulterior, în august 2017.

Când a intrat în sala unde aveau loc lucrările, la finalul adunării generale sus-menţionate, şi a fost prezentat, toţi cercetaşii s-au ridicat în picioare şi l-au aplaudat. Spre a-l onora pe Dl. João Armando Gonçalves, Preşedintele Comitetului Mondial al Organizaţiei Mondiale a Mişcării Scout (OMMS), pe care i l-am prezentat drept succesorul Lordului Baden-Powell, a început un discurs în portugheză, limbă pe care a învăţat-o însoţindu-l pe tatăl său, ministrul plenipotenţiar Alexandru Zamfirescu, în Brazilia şi Portugalia, continuându-l în engleză (poliglot, cunoștea cinci limbi străine: engleza, franceza, germana, portugheza și olandeza). Rețin că participanții portughezi au fost deosebit de încântați de buna cunoaștere pe care o avea a limbii lor. Momentul a fost relatat într-un editorial publicat luni, 18 aprilie, în „România liberă”, semnat de Marius Ghilezan: http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/gata-oricand–un-lider-mondial–la-bucuresti-413773,

scrie Tudor Vişan Miu pe pagina sa de socializare.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
LOVITURĂ MORTALĂ PENTRU #rezist / S.I.I.J nu poate fi desfinţat
Propunerea de lege pentru desfinţarea Secției pentru Investigarea infracțiunilor din justiție, steag de luptă al ...