“După TRIANON, guvernul român a plătit ungurilor tot ce se retrocedează azi”
Mulţi ardeleni se declară stupefiaţi de câte retrocedări se bucură maghiarii. De unde atâtea proprietăţi? După o sută de ani urmaşii celor din Imperiu Austro-Ungar încă mai primesc terenuri. Profesorul IOAN SABĂU POP de la Universitatea “Petru Maior” din Târgu Mureş scoate la lumină un adevăr istoric. După Tratatul de la Trianon, guvernul liberal a plătit 4,48 de tone de aur într-un FOND AGRICOL pentru despăgubirea optanţilor maghiari.
Ardelenii ştiu ce au fost optanţii. „Statul român a plătit ceea ce se retrocedează azi,” conchide profesorul ardelean.
Optanţii au fost despăgubiţi
„În Tratatul de la Trianon se spunea clar că persoanele imperiului pot opta pentru ce cetăţenie doresc, faţă de ţările ce îl compuneau. Acestora li s-a spus optanţi.
În România, majoritatea optanţilor maghiari au ales cetăţenia maghiară, şi statul român a avut mai multe procese pe această temă, inclusiv la Curtea de Arbitraj din Paris, unde a fost reprezentată de Titulescu, ajutat de alţi doi avocaţi mari ai timpului.
Citeşte şi: Acum 100 de ani, Regina Maria pleca la Paris că să ne aducă Ardealul
Ungaria a fost reprezentată de contele Apponyi.
Din moment ce optanţii alegeau cetăţenia maghiară, ei îşi pierdeau proprietăţile din ţară, după cum era şi firesc, cu condiţia ca România să le plătească optanţilor maghiari despăgubiri pentru părţile expropriate.
Deci, optanţii care alegeau cetăţenia maghiară renunţau la proprietăţile lor din România şi statul îi despăgubea.
România era foarte bogată atunci
România era foarte bogată pe atunci, şi Brătianu, ca să fie sigur că acest conflict se va şterge, a spus că pe lângă sumele decise la Paris, România va da încă 10% ca răscumpărare maghiarilor. Pentru asta, România a plătit, din 1927 şi până în 1934, sume imense către aceşti optanţi: echivalentul a 4,48 tone de aur, plus echivalentul a 87 de milioane de dolari ce trebuiau primiţi de statul român ca despăgubiri de război şi pe care România nu i-a luat, lăsându-i tot în contul plăţilor. Se plătea către un fond extern din Paris, „Fondul Agrar”, de unde banii erau distribuiţi către optanţii maghiari.
Statul român avea nevoie de pământ pentru a face REFORMA AGRARĂ
Toate aceste pământuri şi proprietăţi au fost luate de statul român pentru a se face reforma agrară a lui Ferdinand, când toţi ţăranii au primit pământ. Planul acesta a fost: s-a luat de la cei bogaţi contra unei sume şi s-a redistribuit către ţăranii români. Deci, statul român a plătit deja ceea ce se retrocedează azi. Ceea ce s-a plătit atunci, în baza unui tratat şi a unui proces la Paris, astăzi vine a patra generaţie a optanţilor şi recuperează de la statul român – ceva ce nu le mai aparţine de drept”, a explicat în Formula As, fiind citat de adriannastase.ro.
3 Comments
Mihai
Mulțumim pentru precizări aceasta este realitatea. Acești unguri au făcut si multe agresiuni asupra romanilor. Niste oameni mincinoși agresivi, de nimic
Madalin Focsa
Buuun. Si nu era firesc sa faceti investigatii si sa ne aratati pe cazuri concrete CUM e posibil sa se retrocedeze ceva ce NU are cum sa fie revendicat ?