“După TRIANON, guvernul român a plătit ungurilor tot ce se retrocedează azi”

Marius Ghilezan ACTUALITATE SOCIAL

Mulţi ardeleni se declară stupefiaţi de câte retrocedări se bucură maghiarii. De unde atâtea proprietăţi? După o sută de ani urmaşii celor din Imperiu Austro-Ungar încă mai primesc terenuri. Profesorul IOAN SABĂU POP de la Universitatea “Petru Maior” din Târgu Mureş scoate la lumină un adevăr istoric. După Tratatul de la Trianon, guvernul liberal a plătit 4,48 de tone de aur într-un FOND AGRICOL pentru despăgubirea optanţilor maghiari.

Ardelenii ştiu ce au fost optanţii.  „Statul român a plătit ceea ce se retrocedează azi,” conchide profesorul ardelean.

Optanţii au fost despăgubiţi

„În Tratatul de la Trianon  se spunea clar că per​soanele im​periului pot opta pentru ce cetă​ţenie doresc, faţă de ţările ce îl compuneau. Aces​tora li s-a spus optanţi.

În România, majoritatea optanţilor maghiari au ales cetăţenia maghiară, şi statul ro​mân a avut mai multe procese pe această temă, in​clusiv la Curtea de Arbitraj din Paris, unde a fost re​pre​zentată de Titulescu, ajutat de alţi doi avocaţi mari ai timpului.

Citeşte şi: Acum 100 de ani, Regina Maria pleca la Paris că să ne aducă Ardealul

Ungaria a fost repre​zen​tată de con​tele Apponyi.

Din moment ce optanţii ale​geau cetăţenia ma​ghia​ră, ei îşi pierdeau pro​prie​tăţile din ţară, după cum era şi firesc, cu con​diţia ca Ro​mâ​nia să le plătească optanţilor ma​ghiari des​pă​gubiri pentru părţile expropriate.

Deci, optanţii care ale​geau cetăţenia maghiară renunţau la pro​prie​tăţile lor din România şi statul îi des​păgubea.

România era foarte bogată atunci

Ro​mâ​nia era foarte bogată pe atunci, şi Bră​tianu, ca să fie si​gur că acest con​flict se va şter​ge, a spus că pe lângă sumele decise la Paris, Ro​mâ​nia va da în​că 10% ca răscumpărare maghia​rilor. Pentru asta, Ro​mânia a plătit, din 1927 şi până în 1934, sume imen​se către aceşti optanţi: echivalentul a 4,48 to​ne de aur, plus echivalentul a 87 de milioane de dol​ari ce trebuiau primiţi de statul român ca des​pă​gubiri de război şi pe care Ro​mânia nu i-a luat, lăsându-i tot în contul plă​ţilor. Se plătea către un fond extern din Paris, „Fondul Agrar”, de unde banii erau distribuiţi către optanţii maghiari.

Statul român avea nevoie de pământ pentru a face REFORMA AGRARĂ

Toate aceste pământuri şi pro​prietăţi au fost luate de statul român pentru a se face reforma agrară a lui Ferdinand, când toţi ţă​ranii au primit pământ. Planul acesta a fost: s-a luat de la cei bogaţi con​tra unei sume şi s-a re​distribuit către ţăranii ro​mâni. Deci, statul român a plătit deja ceea ce se retrocedează azi. Ceea ce s-a plătit atunci, în baza unui tratat şi a unui pro​ces la Paris, astăzi vine a patra generaţie a optan​ţilor şi recu​perează de la statul român – ceva ce nu le mai aparţine de drept”, a explicat în Formula As, fiind citat de adriannastase.ro.

Loading...

3 Comments

  1. Mulțumim pentru precizări aceasta este realitatea. Acești unguri au făcut si multe agresiuni asupra romanilor. Niste oameni mincinoși agresivi, de nimic

  2. Buuun. Si nu era firesc sa faceti investigatii si sa ne aratati pe cazuri concrete CUM e posibil sa se retrocedeze ceva ce NU are cum sa fie revendicat ?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Politicienii de la Budapesta ne vor cere să recunoaştem naţiunea maghiară din Ardeal
Deputaţii fracţiunilor parlamentare ale partidelor Fidesz şi Partidul Popular Creştin-Democrat (KDNP) vor prezenta în 4 ...