Socialiştii americani luptă pentru despăgubirea urmaşilor de sclavi
Într-un sondaj efectuat anul trecut în SUA, 29% dintre americani au fost de acord ca guvernul să dea bani, ca recompensă, descendenţilor de sclavi, susţine The Economist.
Pe măsură ce protestele au zguduit America în ultimele săptămâni, ideea reparațiilor pentru atrocitățile din trecut, precum și reducerea decalajelor veniturilor bogăților şi săracilor, de diferite culori ale pielii, a dobândit o importanță sporită.
Joe Biden, posibilul candidat democrat pentru președinte, a spus că vrea să o susţină.
Citeşte şi: STUDIU The Wall Street Journal: Cum se transmite virusul Covid-19?
Pe 11 iunie, parlamentarii din California au promovat un proiect de lege care stabilește un grup de lucru pentru a studia și propune recomandări pentru reparații.
40 de acrii şi o capră
Nu există un consens printre experţi privind valoarea compensaţiilor. Mulţi dintre ei iau ca referinţă contravaloarea a 40 de acri de pământ și a unui catâr – cerere din 1985 a Uniunii sclavilor eliberați – niciodată împlinită.
Totalitatea terenurilor necesare pentru îndeplinirea angajamentului are o valoare de aproximativ 160 miliarde de dolari (0,7% din Produsul Intern Brut american în 2019). Alte abordări susţin că decalajul dintre albi şi negri, prezent şi astăzi, se datorează exploatării sclavilor zeci de ani. Aceştia consideră că munca lor neplătită ar valora azi 4 trilioane de dolari (19% din PIB).
Cine va stabili corect descendenţa?
Marea problemă e a genealogiștilor. Ar avea o sarcină complicată de a determina cine ar fi eligibil. Între timp, economiștii ar trebui să ia în considerare două întrebări: cât să plătească și cum se cheltuie banii?Majoritatea analiştilor susţin că aceşti bani trebuie acordaţi direct. Dar o asemenea masă monetară ar duce la tipărirea de bani şi la o depreciere a dolarului.
O parte dintre cercetători susţin că odată luaţi, banii se vor duce în consum şi în achiziţii de maşini.
De aceea, o serie de specialişti recomandă acordarea lor graduală sau pe programe de formare profesionale sau de plată a şcolilor pentru cei mici.
Socialiştii încearcă prin orice mijloace să mai câştige capital electoral. 13.4% din populaţia SUA e de culoare.