Polonezii au reales un preşedinte eurosceptic

Marius Ghilezan INTERNATIONAL POLITIC Principal

Actualul președinte conservator, Andrzej Duda a învins în Polonia, în alegerile prezidențiale de duminică, practic la limită, cu 51,2% din voturi.

Au fost alegeri pe muchie de cuțit, cum nu s-au mai văzut de la căderea comunismului, din 1989 încoace, iar până luni la prânz șansele păreau a înclina și de o parte și de alta. Alegeri care au revelat în același timp o societate profund divizată în două jumătăți greu de conciliat.

Duda, sprijinit de partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS), l-a învins pe progresistul primar al Varşoviei Rafal Trzaskowski.

Participarea la vot a fost destul de ridicată, 67,9%. Rezultatul are, desigur, o mare importanță pentru relațiile viitoare ale Poloniei cu UE, politica celor doi fiind radical diferită.

Citeşte şi: Traian Băsescu, către Ludovic Orban: “Ori măsuri concrete, ori «hasta la vista baby»!”

Afișat eurosceptic, partidul PiS, condus de Jaroslaw Kaczynski, face parte, în Parlamentul European, din formațiunea ECR (European Conservatives and Reformists), care se opune unei mai mari integrări europene, în vreme ce țările din care provin respectivii eurodeputați continuă să beneficieze de mana financiară europeană.

Desigur, principala temă a alegerilor, pe lângă democrație, LGBT și altele, a fost viitorul relațiilor Poloniei cu UE. Acum, că Duda a câștigat iarăși, comentatorii estimează că foarte conservatorul guvern PiS va continua reforma justiției.

Platforma Civică, principala formațiune de opoziție, care l-a sprijinit pe progresistul Rafal Trzaskowski, a anunțat că intenționează să conteste parțial unele rezultate, ca prezentând „neregularități”, dar e de prevăzut că ele nu vor afecta rezultatul global, chiar dacă acesta este la limită.

Contestatarii lui Donald Tusk

Acasă la el, în Polonia, șeful partidului PiS aflat la putere, Jaroslaw Kaczynski, îl urăște cu frenezie pe actualul șef al Partidului Popular European (PPE) și fost șef al Consiliului European, Donald Tusk. Ura e veche, având consistența tragediilor antice sau shakespeariene. Guvernul polonez s-a opus, de pildă, în 2017, ca mandatul lui Tusk de președinte al Consiliului European să fie reînnoit, deși funcția este extrem de prestigioasă, Tusk având în acel moment rangul unui șef de stat. Nu e nici măcar vorba de divergențe ideologice. Cei doi, Kaczynski și Tusk, pot fi catalogați ca fiind amândoi de centru-dreapta. Kaczynski este creștin-conservator, Tusk e liberal. Dar dușmănia urcă până la perioada în care Tusk era șeful guvernului polonez, iar defunctul frate geamăn al lui Kaczynski, Lech, era președintele Poloniei.

Tusk l-a împiedicat în 2009 pe Lech Kaczynski să vină la summiturile UE de la Bruxelles, unde el, Tusk, ca prim ministru polonez, reprezenta Polonia.

Citeşte şi: Lupii liberali fac bani din energie / 98.000 de euro în zece zile pe contracte cu statul

După moartea lui Lech Kaczynski, împreună cu mulți membri ai guvernului într-un accident de avion în Rusia, unde se afla în vizită oficială pentru a comemora – tocmai – masacrul trupelor poloneze la Katyn în al Doilea Război Mondial de către trupele lui Stalin, supraviețuitoarea jumătate de gemeni Kaczynski, Jaroslaw, a rămas cu convingerea definitivă că accidentul de avion care i-a omorît fratele a fost provocat de Putin și ascuns de Tusk.

În aceeași logică, Kaczynski este convins că premierul de atunci, Donald Tusk, pe care cei doi gemeni îl dușmăneau deja, a împiedicat o anchetă adevărată în cazul accidentului.

Toate acestea, combinate cu faptul că societatea e scindată în două jumătăți simetrice și opuse, nu anunță o mare pace socială pentru perioada următoare, reprezintă comentariul Europei libere.

Vești bune de la epidemiologul Molnár Géza

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Mai multe organizaţii luptă împotriva „Dictaturii medicale.” Cine sunt acestea?
Mai multe asociații ad-hoc militează pe internet în favoarea ideii că virusul ar fi doar ...