Ungaria și Polonia joacă tare. Cer schimbarea TRATATULUI DE BAZĂ AL UE

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL OPINIE POLITIC Principal

Polonia și Ungaria continuă să se opună planului de condiționare a finanțărilor europene, în valoare de 1,8 trilioane de Euro, de respectarea statului de drept.

Într-o conferință de presă, joi, premierul ungar Viktor Orban și Mateusz Morawiecki, prim-ministru al Poloniei, au cerut Bruxelles-ului să separe procesul de ratificare a bugetului UE de reziliență și pachetul de ajutor de urgență pentru coronavirus de dezbaterea privind mecanismul statului de drept, despre care au spus că ar trebui modificate „substanțial”, potrivit Financial Times.

Ei au cerut convocarea de urgență a unei conferințe interguvernamentale pentru a modifica TRATATUL DE BAZĂ al UE în consecință, dacă Bruxelles-ul insistă.

Norma fundamentală a UE nu prevede la niciun capitol o asemenea condiționare a acordării de fonduri de dezvoltare.

Viktor Orban: Pierderea banilor de recuperare – pagubă în ciuperci

„Ungaria nu se confruntă cu nici o pierdere financiară dacă bugetul european de gestionare a crizelor nu e folosit și pentru țara sa”, a spus Orban. El a precizat că ajutorul e bine venit doar statelor cu un nivel de îndatorare publică ce depășește 100% din PIB.

Bugetul pe șapte ani și împrumuturile pentru fondul de recuperare post-COVID-19 necesită un acord unanim între statele membre.

Premierul Ludovic Orban critică demersul celor doi premieri.

Citește și: Călin Georgescu: COVID-ul este folosit pentru instaurarea Noii Ordini Mondiale

Condiționarea va deschide calea abuzurilor

Prin declarația comună ambele guverne își propun să „împiedice un mecanism care nu ar consolida, dar va submina Statul de drept în Uniune, degradându-l într-un instrument politic. Condiționarea propusă ocolește tratatul, aplică definiții vagi și termeni ambigui, fără criterii clare pe care se pot baza sancțiunile și nu conține garanții procedurale semnificative,” notează Polanddaily.com.

Citește și: Putin a susținut-o pe Maia Sandu / Liderii români alunecă pe coaja de banană

Ludovic Orban iese la bătaie

“Această atitudine este împotriva întregii Europe și împotriva intereselor cetățenilor polonezi și maghiari. Un acord ar trebui găsit cât mai curând posibil”, a declarat Ludovic Orban pentru Financial Times.

Ungaria și Polonia s-au opus prin veto bugetului pentru 2021-2027 şi fondului de recuperare post-coronavirus pentru că Uniunea Europeană le-ar fi forţat să accepte migraţia, explică Ludovic Orban.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Surpriză la Chișinău / Dodon anunță că socialiștii vor vota un guvern al Maiei Sandu
Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, susține că atât el, cât și Partidul Socialist, ...