Explicațiile demisiei lui Ludovic Orban
Primul ministru Ludovic Orban a anunțat, luni, că demisionează din fruntea guvernului. Decizia a apărut după o discuție cu președintele Klaus Iohannis care i-ar fi reproșat că a pierdut alegerile.
Acesta nu va mai fi propunerea de premier pentru noul guvern, a anunțat Klaus Iohannis.
Președintele a spus că dreapta a câștigat alegerile, numai că premierul trebuie să plece.
Ludovic Orban a fost cap de listă pentru PNL București, partid care a ieșit pe locul trei în alegerile de duminică.
Încă de aseară, au apărut vești legate de cererea capului premierului. Președintele a fost extrem de nervos. La ultima Moțiune de cenzură, premierul și-a rezolvat singur voturile, fără ajutorul șefului statului care, zic sursele de atunci, l-ar fi vrut plecat mai demult.
Lodovic Orban reprezintă ultimul reprezentant al vechilor liberali de după 1989. El a fost cel mai constant apărător al valorilor și tradițiilor PNL.
Urmează o perioadă nouă, de progresism sau de neoliberalism, în care vechii camarazi nu se vor regăsi.
citește și: Suveraniști de AUR din viitorul Parlament
„Am decis să îmi depun mandatul de premier, după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă. Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de președintele României”, a declarat Ludovic Orban.
Demisia premierului înseamnă demisia întregului cabinet. După demisie, cabinetul funcționează interimar pentru următoarele 45 de zile. Pe perioada interimatului, Guvernul are puteri reduse și poate adopta doar acte administrative.
Favorita președintelui pentru mandatul de interimar ar fi Nicolae Ciucă, ministrul apărării.
Pe cine va nominaliza președintele în capul coaliției de dreapta există mai multe variante: Nicolae Ciucă, Siegrfried Mureșan sau Ilie Bolojan.