Revoluția de la Timișoara, omagiată doar în Parlamentul de la Budapesta

Andrei Marcu ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC Principal

Parlamentul ungar şi-a început, marţi, activitatea prin omagierea izbucnirii revoltei populare din Timişoara care, în 1989, a dus la căderea dictaturii lui Ceauşescu, conform MTI.

János Latorcai, politician Fidesz, vicepreşedintele Parlamentului Ungar, a amintit că sute de cetăţeni maghiari şi români, iubitori de libertate, au încercat să împiedice evacuarea pastorului reformat László Tőkés, iar atunci când acest lucru a eşuat, protestul s-a extins într-o demonstraţie în masă care a dus la căderea regimului comunist.

citește și: Atenție la chilipirurile auto / Poți VERIFICA ACUM dacă mașina e furată !

Prezent la Timișoara, László Tőkés a reamintit că în Decembri1 1989, zeci de minorități au participat la proteste și că reconcilierea româno-maghiară a început încă de atunci.

Parlamentul de la București nu a avut timp de comemorări.

Istoric. Fapte. Eroism

În urmă cu 31 de ani, în fața Bisericii Reformate din Piața Maria din Timișoara, în seara de 15 decembrie 1989, mai mulți tineri s-au adunat cu lumânări în mâini pentru a protesta față de intenția autorităților comuniste de a muta pastorul în altă localitate. Câteva zeci de ciomăgari, trimiși de Securitate, i-a răspândit pe aceștia.

În seara de sâmbătă 16 decembrie, cei bătuți s-au reîntors. Câteva mii de bănățeni s-au adunat și datorită ideii lansate de Ion Monoran, poetul rebel al Timișoarei, de a opri tramvaiele. Dan Zăgănescu, fiul unui celebru profesor de la Politehnică, a fost primul care a strigat „Jos comunismul!”

Citește și: Adrian Năstase: “Diverse ONG-uri cu „democracy” în coadă ne explică ce a fost la Revoluţia din 1989”

Trupele speciale au intervenit cu bastoane și mașini de pompieri împotriva demonstranților.
A doua zi, centrul orașului Timișoara s-a umplut de lume. În jurul orelor 15,00 s-au tras primele focuri de armă în Piața Libertății. Lepa Bărbat a fost prima victimă. Au urmat rafale împotriva tinerilor care protestau cu lumânări în mâini pe treptele catedralei metropolitane.

Cine a anunțat Europa liberă?

Timp de trei zile orașul a fost blocat.

Tot un ungur a fost cel care a anunțat Radio Europa liberă că „există îm Timișoara cel puțin un mort.”

A urmat marea demonstrație de forță a muncitorilor de pe platformele industriale din 20 decembrie, când s-a proclamat primul oraș liber din România. Demonstrația din 21 decembrie 1989, solicitată de Nicolae Ceaușescu, i-a grăbit acestuia sfârșitul.

Astăzi se vorbește mai mult de o lovitură de stat, decât de Revoluție. Numai că la Timișoara, nimeni nu i-a scos pe tineri la proteste.

Citește și: FLIT dat de CSM echipei PREDOIU – SRI

Loading...

3 Comments

  1. Erata: sute de cetațeni români de etnie română și maghiară au încercat să împiedice evacuarea pastorului reformat László Tőkés. Varianta cu cetațenii maghiari implicați a fost vehiculată de securiști în timpul Revoluției și după.

  2. Poza este din 2014. Nu a fost nici -o comemorare in Parlamentul Ungar in acest an.Ministrul de externe era Martonyi János stanga jos cu spatele, Péter Szijjártó este in banca din spate in centru s.a.m.d. .https://youtu.be/ok-c0uayuUs.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Anunțul serii: Orban se întoarce în funcția de premier
Într-o ședință cu scântei, desfășurată aseară la sediul PNL din Vila Elenei Lupescu (fost sediu ...