Burduja anunță că fiecare român va avea o identitate digitală

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE POLITIC

Ministrul liberal al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, anunță că de anul viitor fiecare român va avea o identitate digitală pentru a putea primi servicii digitale. Declarația a fost făcută la a XV-a reuniune a Grupului de Lucru EUROSAI IT.

“Trebuie să ai o identitate digitală pentru fiecare cetăţean pentru a oferi servicii publice digitale. Pentru că altfel statul nu poate să garanteze că eu sunt într-adevăr persoana care solicită un anumit serviciu. Aşa că până la mijlocul anului viitor, cel mai târziu, vom avea o identitate digitală şi un nou mod prin care să-i identificăm pe cetăţeni prin recunoaştere digitală”, a spus Sebastian Burduja.

El a precizat că este vorba de tehnologia de ultimă generaţie. La fel ca în alte state ale lumii, se va trece la recunoașterea facială.

Cloudul guvernamental va comunica cu cetățenii

Al doilea proiect major este reprezentat de cloud-ul guvernamental, o investiţie masivă, de aproximativ 600 de milioane de euro, care se va realiza prin PNRR. Sebastian Burduja a explicat că cea mai mare parte a administraţiei centrale va fi trecută în cloud, „un loc sigur pentru datele cetăţenilor”.

Potrivit sursei citate, una dintre caracteristicile incluse în cadrul legislativ adoptat care guvernează cloud-ul constă în menţionarea în lege a faptului că atunci când statul accesează datele cetăţenilor aceştia vor fi notificaţi în timp real. Ei vor afla cine le accesează datele, când şi din ce motiv, respectiv temeiul juridic pentru acel acces.

citește și: Rareș Bogdan: șmecherilor în costum nu le-a păsat de prețul energiei

De asemenea, Burduja a menţionat şi legea privind interoperabilitatea care schimbă paradigma şi le spune instituţiile statului că „nu ei sunt proprietarii datelor, ci cetăţenii”, şi trebuie să transfere aceste date către alte instituţii guvernamentale.

Românii au net, dar nu știu să-l folosească

A treia componentă majoră o reprezintă Coaliţia Naţională pentru Competenţe Digitale. Ministrul Digitalizării a subliniat că în România 80% dintre gospodării au acces la internet, 13 milioane dintre români accesează internetul în fiecare zi, dar 10 milioane nu au competenţe digitale elementare. El a explicat că 10 milioane pot folosi internetul pentru divertisment sau alte scopuri, dar acesta nu este „un instrument de productivitate”.

Nu în ultimul rând, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a subliniat că 100 de milioane de euro din fondurile europene pentru următoarea perioadă de programare vor fi folosiţi pentru a crea un hub naţional pe inteligenţă artificială. Acesta va aduce „laolaltă inteligenţa din diaspora şi minţile care sunt în ţară”, conform Agerpres.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Liberalii se opun reglementării pieței energiei
Partidul Național Liberal (PNL) se opune revenirii la reglementarea energiei deoarece această soluție ar fi ...