Ieșenii nu îl vor pe penalul Alexe: Bogdan Cojocaru (PSD) conduce în cursa pentru șefia CJ Iași
Cel mai recent sondaj de opinie realizat la nivelul județului Iași plasează PSD pe primul loc în intenția de vot. Datele arată că actualul președinte liberal al Consiliului Județean, Costel Alexe, pornește cu șansa a doua în competiția electorală, fiind devansat de Bogdan Cojocaru, candidatul PSD.
Dacă alegerile ar avea loc astăzi, Bogdan Cojocaru, președintele filialei PSD Iași și Prefectul Județului Iași, ar reuni 33,2% dintre opțiuni, iar PSD ar contabiliza 34,7% dintre preferințele participanților la sondaj pentru lista de consilieri județeni. Costel Alexe ar avea 30,1% dintre voturi, în timp ce lista PNL pentru județ ar obține 28,5% dintre sufragii. În ambele cazuri, primul loc le revine social-democraților.
Aceste cifre sunt un semnal puternic al faptului că ieșenii își doresc ca un vot util pe 9 iunie, prin care să capitalizeze progresul puternic de care s-a bucurat județul Iași prin politicile social-democraților. Guvernul PSD a alocat investițiilor de aici sume record pentru istoria post-decembristă și a demarat proiecte capitale pentru cetățeni, cum ar fi Spitalul Regional Iași, Autostrăzile A7 și A8 sau noul terminal al Aeroportului Iași.
Vot de blam pentru un penal
În cântărirea opțiunilor de vot, ieșenii iau în calcul și faptul că un vot pentru Costel Alexe ar fi un vot irosit deoarece acesta riscă să nu își termine mandatul. Actualul șef de Consiliu Județean are deja două dosare penale în instanță, și este cercetat de Parchet într-o a treia speță.
În primul caz, numit ”Tabla”, care se judecă pe fond, actualul președinte al CJ Iași este acuzat de procurorii DIICOT de dare de mită și instigare la delapidare. Conform articolului 290 din Codul Penal, promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
În dosar, Alexe este acuzat că pe vremea în care acesta a fost Ministru al Mediului ar fi primit 22 de tone de tablă de la conducerea combinatului siderurgic „Liberty Galați”, în schimbul avizelor din partea ministerului necesare companiei pentru a închide halda de zgură din Galați. Cele 22 de tone de tablă au fost primite pe 23 aprilie și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrate de o rudă de-a sa, potrivit procurorilor DNA.
Tot în 2022, Costel Alexe a fost trimis din nou în judecată, pentru abuz în serviciu, în calitate de șef al Consiliului Județean Iași și pentru care riscă închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Seful CJ Iași este acuzat de procurorii DNA că, în noiembrie 2020, ar fi dispus detaşarea unuia dintre consilierii săi personali, Vlad Babă, în funcţia de director al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” din subordinea CJ. Aceasta, deşi Babă nu îndeplinea condiţiile legale. Ulterior, Alexe i-a prelungit detaşarea în funcţie şi ar fi elaborat un proiect de hotărâre a CJ prin care se schimbau condiţiile de participare la concursul pentru numirea definitivă. În urma modificărilor făcute ilegal, Babă a obţinut desemnarea ca manager al Şcolii de Arte pe o perioadă de cinci ani.
În plus, Alexe este cercetat penal şi într-un dosar la sesizarea ANI. În noiembrie 2023, Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire de către Costel Alexe a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută de art. 326 din Codul Penal.
„Persoana evaluată nu a declarat în declaraţiile de avere depuse în anul 2020 (când era ministru al Mediului, apelor şi pădurilor – n.r.) împrumutul în valoare de 107.600 lei, reprezentând creditarea unei societăţi comerciale în cadrul căreia soţia acestuia deţinea calitatea de asociat şi funcţia de administrator”, a precizat ANI într-un comunicat făcut public pe 17 noiembrie 2023.
Crește numărul creditelor imobiliare, pe fondul eforturilor PSD de creștere a nivelului de trai