Propunerea PSD de reformare a sistemului fiscal, susținută de marii investitori străini. AmCham vede o cota unică de 16%

Cosmin Ionescu ACTUALITATE POLITIC

PSD s-a angajat, încă de la intrarea la guvernare, să creeze un mediu de afaceri stabil și predictibil în România, care să atragă investitorii străini și să transforme țara noastră în principala destinație de afaceri din această zonă. Aceste eforturi sunt recunoscute de Amcham România și care susține că o aevărată cota unică de impozitare ar trebui să fie de 16%.

La 2 iulie, Camera de Comerț Americană din România (Amcham România) a afirmat că  mediul de afaceri susține menținerea cotei unice de impozitare în România, însă dorește ca aceasta să fie generalizată pentru toate tipurile de venituri. Astăzi, aceasta este diferențiată, impozitul pe profit este 16%, impozitul pe muncă este 10% și impozitul pe capitaluri este 8%.

Introducerea cotei unice de 16% a fost una dintre propunerile premierului Marcel Ciolacu, pusă în discuție încă de anul trecut ca alternativă la opoziția unor reprezentanți ai mediului de afaceri la sistemul de impozitare progresivă.

„Va trebui să stăm cu toții la masă și să hotărâm pe o perioadă medie care e soluția cea mai bună. Vom menține cota unică, dar să fie cotă unică, crescând un mediu concurențial corect, fără excepții, pe cota de 16% (…) sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz nici una dintre variante. Fiecare are și plusuri și minusuri”, a declarat premierul, în noiembrie 2023. „Faptul că am avut o perioadă atât de lungă cotă unică, nu-mi creează un disconfort dacă rămâne cota unică. În acest moment, ea nu mai există”, a adăugat el.

Mediul de afaceri dorește echitate, simplitate și predictibilitate. Exact propunerea PSD

Calculele estimative ale AmCham arată că, în cazul în care România ar reveni începând cu anul fiscal 2025 la cota unică de 16%, așa cum a fost introdusă în anul 2005, veniturile suplimentare la bugetul de stat ar putea să fie cu mai mari cu peste 1,6% din Produsul Intern Brut.

În plus, cota unică ar aduce echitate pentru toți contribuabilii și uniformizarea sistemului fiscal prin eliminarea avantajelor artificiale și a distorsiunilor, fiind un sistem simplu, în care conformarea voluntară este ridicată și nu este multă complicație în a calcula și plăti la bugetul statului contribuțiile.

PSD s-a angajat să reformeze sistemul fiscal și să reducă povara fiscală pentru români

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea unei reforme urgente în impozitarea veniturilor salariale pentru a reduce povara fiscală, în special pentru cei cu venituri mici sau copii.

Ciolacu menționează că impozitarea muncii este cea mai mare în România, afectând în special veniturile mici, și propune o reducere a impozitării pentru salariul minim, similar cu alte țări europene. Totuși, reforma trebuie să fie echilibrată și să țină cont de nevoile diferitelor categorii de venituri, iar deducerile la impozitarea muncii ar sprijini dezvoltarea serviciilor precum sănătatea și educația.

Până atunci, social-democrații au crescut din nou salariul minim de la 1 iulie, având în vedere că o treime din angajații din România câștigă salariul minim. În plus, PSD susține introducerea salariului minim european de la 1 ianuarie 2025 pentru a oferi predictibilitate antreprenorilor.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
O nouă comasare a alegerilor
Astăzi, coaliția de guvernare, potrivit surselor politice, va bate în cuie calendarul electoral din toamnă. ...