Regele Ferdinand și Regina Maria, pe o ediție specială a bancnotei de 100 de lei

Valentin Borcea ECONOMIC Principal

Pentru prima oară după mai bine de 70 de ani, Regii României revin pe bancnote. Începând cu 1 Decembrie, a fost lansată în circuitul numismatic o bancnotă aniversară pentru colecționari, cu imaginile Regelui Ferdinand și Reginei Maria. Hârtia are o valoarea nominală de 100 lei, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă portretele regelui Ferdinand I şi reginei Maria; dedesubt, pe două rânduri, numele acestora şi anii de viaţă, respectiv „REGELE FERDINAND I 1865-1927” şi „REGINA MARIA 1875-1938”. În zona centrală, o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.

Pe reversul bancnotei sunt ilustrate intrarea în București a alaiului regal la l Decembrie 1918 și un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I, respectiv patru femei în costume populare specifice fiecărei provincii româneşti unite: Basarabia, România, Ţara Ardealului şi Bucovina.

Tirajul pentru această emisiune numismatică este de 10.000 bancnote.

Bancnota aniversară pentru colecționari, cu valoarea nominală de 100 lei, dedicată marcării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, va fi inclusă într-un pliant de prezentare.

Preţul de vânzare al bancnotei aniversare, cu tema 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este de 150 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.

Bancnota aniversară pentru colecționare, cu valoarea nominală de 100 lei, dedicată marcării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, are putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a bancnotei aniversare pentru colecționare, cu valoarea nominală de 100 lei, dedicată marcării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, a scris Banca Națională a României într-un comunicat.

Singurul monarh român reabilitat de orânduirea comunistă a fost Alexandru Ioan Cuza, care a apărut pe leii ceaușiști, pe bancnota de 50 de lei. Domnitorul care a făcut Unirea Principatelor era un monarh bun în viziunea national-comunismului promovat de Ceaușescu, deoarece era român. Dinastia începută de Regele Carol I era înjurată că era “străină”, deși Regii Carol al II-lea și Mihai erau născuți în România și botezați ortodox.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Președintele Nigeriei a negat că a fost înlocuit cu o clonă
Preşedintele nigerian Muhammadu Buhari a negat zvonurile că ar fi decedat şi ar fi fost ...