Și arabii stau cu ochii pe terenurile agricole ale României

Cosmin Ţintă ACTUALITATE ECONOMIC INTERNATIONAL

Saudi Agricultural and Livestock Investment Company (SALIC), parte a fondului public de investiții al Regatului Arabiei Saudite, a cumpărat recent o fermă de 200.000 de hectare de teren agricol în Australia, relatează Agrointel. Gigantul arab se află în asociere Al Dahra Holding, care făcea anul trecut cea mai mare tranzacție în sectorul agricol din România, și are în continuare atenția îndreptată spre țara noastră.

În toamna lui 2018, SALIC a achiziționat Mriya Agro Holding Plc, companie agricolă din Ucraina, unul dintre cei mai mare producător de porumb din Europa. Regiunea este de interes maxim, după cum au anunțat de câțiva ani deja reprezentanții companiei, care în toamna lui 2017 a intrat într-o asociere cu Al Dahra Holding, cel mai mare trader de cereale din Orientul Mijlociu, pentru a face achiziții, inclusiv comune, în zece țări din regiunea Mării Negre.

O afacere uriașă în România

Al Dahra a făcut déjà cea mai mare tranzacție în sectorul agricol din România, achiziționând anul trecut cu peste 200 de milioane de euro compania Agricost a antreprenorului român, Constantin Duluțe. Tranzacția a presupus luarea în concesiune a Insulei Mari a Brăilei (57.000 de hectare), considerată cea mai mare fermă consolidată din Europa, de către compania cu sediul în Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite).

Cu ochii pe România și împrejurimi

Fenomenul de acaparare de terenuri agricole și silvice s-a conscrat deja în ultimii zece ani sub numele de „landgrabing”. Accelerat pe fondul globarizării, acesta riscă să se transforme în problemă geopolitică, marii posesori de capital acaparând milioane de hectare în alte țări sub forma investițiilor în agricultură. România este deja victimă a acestui fenomen, informațiile centralizate la Bruxelles atestând că pe fondul liberalizării tranzacțiilor cu terenuri, peste 40% din terenurile noastre agricole se află deja sub control străin. În mare parte, aceștia provin din UE, însă arabii vin tare din urmă. După mega-tranzacțiile din Ucraina și România, cei doi giganți arabi au anunțat că au pregătit investiții de încă 1,3 miliarde de dolari în zona Mării Negre.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Membru PACT / Mesaj către TROLII liberali: “Nu mai veniţi cu USL-isme, miştouri, luări peste picior”
Un gorjean întors din Danemarca, Daniel Ciungu, intrat în PNL via PACT, i-a pus la ...