EXPLOZIA DE LA CREVEDIA / Amestecul ilegal de butan și propan, pentru a fi vândut ca GPL, de trei ori mai scump

Marius Ghilezan ACTUALITATE Principal SOCIAL

Începe să se ridice ceața. Apar tot mai multe probe ale acuzării patronului stației de GPL din Crevedia. Mai mulți martori locali susțin că în locul respectiv se treceau substanțele explozive dintr-o cisternă în alta, acțiune ce se cheamă transvazare.

Un martor cheie susține că “în stația de la Crevedia ar fi combinat gazul de butelie cu propan pentru a-l vinde mai apoi ca fiind GPL pentru mașini, la un preț de 3 ori mai mare.”

Un fost colaborator al lui Ionuț Doldurea a susținut în cadrul unei intervenții telefonice la Antena3 CNN că angajații care lucrau în stația de la Crevedia ar fi combinat gazul de butelie cu propan pentru a-l vinde mai apoi ca fiind GPL pentru mașini, la un preț de 3 ori mai mare.

Cele două gaze și cifra octanică

„Butanul și propanul sunt ambele GPL (gaze petroliere lichefiate). Acestea sunt depozitate în stare lichidă și revin la o stare gazoasă, când sunt utilizate ca și combustibil pentru gătit, încălzirea apei. Principala lor diferență constă în temperaturile lor de fierbere. Pentru gazul butan, punctul său de fierbere este la 0°C, în timp ce cel al propanului este -44° C. Există, de asemenea, o ușoară diferență de presiune între cele doua gaze. Cea al gazului propan este într-adevăr puțin mai mare,” susține un petrolist.

citește și: Cine mai ține cu România?

Potrivit unui fost colaborator al lui Ionuț Doldurea, gazele erau combinate noaptea, în cisterne, sâmbăta sau duminica, în condițiile în care gazul de butelie are un preț de 0,7-0,8 lei/l, iar GPL-ul un preț de peste 3 lei.

Prin urmare, gazul amestecat era astfel vândut la un preț triplu.

Trei morți și 53 de răniți

„Gazul nu mergea în butelii pentru populație. De aia amestecau! (…) Gazul pentru populație are cifra octanică foarte mică, mai mult butan decât propan. Ca să vinzi la mașină, nu poți să vinzi gaz de butelie, de populație, amesteci cu un gaz mai puternic, cu propan mai mult. Ei făceau amestecul ăsta între cisterne. (…) Eu am aflat de ea pentru că am lucrat cu ei. În parcarea aia descărcau dintr-o cisternă în alta. Ei tot timpul descărcau, ei descărcau noaptea. Făceau mai mult sâmbăta și duminica. Vedeți că treaba asta (explozia, n.red.) a fost sâmbăta! Sâmbăta și duminica, atunci când nu sunt ISCTR-urile, nu sunt controale”, a susținut, într-o intervenție la Antena 3 CNN, fostul colaborator al companiei care deținea stația GPL din Crevedia.

Mai mulți martori susțin ipoteza amestecurilor de gaze, noaptea „ca hoții.”

Azi dimineață a mai murit o persoană care avea 90% arsuri pe corp. Numărul victimelor a crescut la trei.

Din cele 58 de victime inițiale, 12 au fost externate, trei pacienți au decedat și alți 12 au fost transferați în străinătate la tratament.

Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat dosarul privind exploziile care a avut loc sâmbătă în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, potrivit Agerpres.

Foto: Inquam

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
SCOȚIA / Mai puțini “morți de beți,” după introducerea taxei de 0,6 USD pe sticlă
Guvernul României intenționează să mărească iar acciza la alcool. Nu pe motiv de sănătate, ci ...