Cum poate fi eliberal Liviu Dragnea?

Andrei Marcu ACTUALITATE OPINIE POLITIC

În urma publicării Deciziei Curţii Constituţionale privind ilegalitatea completelor nespecializate, Liviu Dragnea consideră că detenţia sa este ilegală.

Dragnea contestă executarea pedepsei privative de libertate, din 10.10.2019 și cere instanței să dispună eliberarea lui imediată.

Avocaţii săi nu contestă decizia instanţelor de judecată ci recurg la ceea ce în drept se numeşte “Habeas corpus.”

Cum e procedura?

Habeas corpus este un recurs în drept prin care o persoană poate raporta o arestare ilegală sau o detenție ilegală în instanță și poate cere instanței să dispună custodelui persoanei, de regulă un funcționar al închisorii, să aducă prizonierul în instanță, pentru a determina dacă detenția este legală.

Procedura de contestaţie se bazează pe Legea votată de Parlamentul englez, în 1679, privind garantarea libertății individuale. Era menită să îngrădească arestările și reținerea arbitrară a persoanei. Unele dintre prevederi au fost aplicate încă din sec. 13-14.

Dragnea spune că decizia de a fi condamnat a fost luată de un complet de trei judecători, completul de cinci judecători doar respingând apelurile.

Avocații lui Dragnea spun că detenția fostului șef PSD este ilegală și cer eliberarea acestuia

Habeas corpus este cunoscut ca „actul cel mai important și eficace pentru orice ilegalitate”, fiind o cale de atac la dispoziția celui mai slab împotriva celui mai puternic. Este o citație cu forța unui ordin judecătoresc; care se adresează custodelui (un oficial al penitenciarului, de exemplu) și se solicită ca un deținut să fie prezentat în fața instanței, și custodele să facă dovada actuală a autorității sale, să fie permis astfel unei instanțe să verifice dacă custodele are autoritatea legală de a reține deținutul. În cazul în care custodele acționează în afara legii, atunci prizonierul trebuie să fie eliberat. Orice deținut, sau o altă persoană care acționează în numele său, poate cere instanței, sau unui judecător, un act de habeas corpus. Unul dintre motivele pentru care este utilizat actul și de către o altă persoană decât persoana deținutului, este acela că deținutul ar putea fi lipsit de orice mijloace de comunicare.

Citeşte şi: Ştiaţi că?… Edison, strămoşul e-book-urilor

Habeas corpus are anumite limite. El este din punct de vedere tehnic doar o cale de atac procedurală; o garanție împotriva oricărei detenții, care este interzisă prin lege, dar nu protejează în mod necesar alte drepturi, cum ar fi dreptul la un proces echitabil.

Prin cererea formulată de către avocaţii săi, Dragnea nu contestă decizia instanţei supreme ci doreşte doar eliberarea din închisoare.

Liviu Dragnea poate fi eliberat doar dacă instanţa de judecată va constata că arestarea sa s-a făcut fără respectarea legii.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Dezvăluire/ Cum l-a tocmit Orban pe Ponta să muncească pe moşia liberală
Partidele parlamentare primesc bani de la bugetul de stat, în funcţie de ponderea parlamentară. În ...