Republica Moldova s-a săturat de gazul rusesc. Vrea românesc!

Valentin Borcea ECONOMIC Principal

Guvernul Republicii Moldova vrea să renunțe la gazul rusesc în favoarea celui românesc, a anunțat ministrul Economie de la Chișinău, Chiril Gaburici. Oficialul moldovean a spus că executivul nu dorește să negocieze deocamdată un nou contract cu Gazprom, deși cel aflat în vigoare acum va expira la finalul anului 2019, a scris Europa Liberă.

În schimb, prioritatea guvernului moldovean este construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, continuarea conductei existente Iași-Ungheni. Lucrările sunt programate să înceapă luna aceasta, după mai multe amânări. Gazoductul care ar urma să ducă gaze naturale din România până în casele locuitorilor din al doilea cel mai mare oraș românesc, Chișinău, ar trebui să fie gata în zece luni.

Chiril Gaburici a explicat că după finalizarea gazoductului Ungheni-Chişinău, Republica Moldova va avea acces la surse alternative, ne-rusești de gaze, și implicit o poziție mai bună la eventualele negocieri. „Atunci va fi concurență și toți se vor lupta să ne aibă drept client” – a transmis ministrul moldovean, citat de Europa Liberă.

Gazoductul va avea lungimea de 120 kilometri iar pentru construcția sa este alocat un buget de circa 113 milioane de euro. Cea mai mare parte din această sumă, 92 de milioane de euro, va fi acordată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană pentru Investiții (BEI) și Comisia Europeană (CE)

Până în 2022, ar urma să fie gata și interconectarea rețelelor de electricitate ale României și Basarabiei. Asta va permite autorităților de la Chișinău să se deconecteze de la rețeaua comună a spațiului ex-sovietic și să se conecteze la cea europeană, cea mai mare din lume.

În prezent, Republica Moldova este dependentă de centrala electrică Cuciurgan, aflată pe teritoriul controlat de separatiştii transnistreni, care pot şantaja astfel Chişinăul. De asemenea, centrala este operată de subsidiara unei companii ruseşti.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Avioane rusești, interceptate de aviația britanică aproape de România
Avioanele Aviației Regale Britanice care îndeplinesc misiuni de poliție aeriană în România au interceptat două ...