Moldovenii de peste Prut nu vor mai trebui să primească „lumină” de la ruşi!

Valentin Borcea ECONOMIC Principal

Chişinău, al doilea cel mai mare oraş românesc, ar urma să fie alimentat cu electricitate produsă în România până cel târziu în 2022.

Parlamentul moldovean a aprobat contractarea unui împrumut de 80 de milioane de euro de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru interconectarea reţelelor energetice ale României şi Republicii Moldova.

Proiectul constă din o stație Back-to-Back în Vulcănești (R. Moldova, aproape de Galaţi); o linie de transport a energiei electrice de 400kV între Vulcănești și Chișinău; extinderea stației de la Chișinău în Republica Moldova; extinderea stației Vulcănești de 400kV.

Proiectul total ar urma să fie gata în perioada 2021-2022 şi va costa în total 270 de milioane de euro. Guvernul de la Chişinău va mai împrumuta pe lângă cele 80 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii, 70 de milioane de euro de la Banca Mondială şi va primi un grant de la UE în valoare de 40 de milioane de euro.

Oficialii moldoveni cred că investiţia se va amortiza deoarece preţurile pentru electricitate vor scădea o dată finalizată interconectarea cu România. În prezent, Republica Moldova este dependentă de centrala electrică Cuciurgan, aflată pe teritoriul controlat de separatiştii transnistreni, care pot şantaja astfel Chişinăul. De asemenea, centrala este operată de subsidiara unei companii ruseşti.

O dată conectată la România, Republica Moldova va avea legătură şi cu reţeaua electrică unită europeană, cea mai mare din lume. Asta înseamnă că, în viitor, s-ar putea desprinde de fosta reţea sovietică, aşa cum au făcut şi statele din blocul estic după prăbuşirea URSS.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Viitorul rege al Regatului Marii Britanii, Prinţul George, împlineşte azi 5 ani
Prinţul George, fiul cel mare al Ducilor de Cambridge, William şi Catherine, împlineşte astăzi cinci ...