Presa maghiară: „România a anexat Transilvania și i-a blocat dezvoltarea”
Ungurii sunt, probabil, mai conștienți decât mulți români de faptul că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România. Doar că la Budapesta, este un moment de uriașă tristețe și ungurii profită de fiecare ocazie să lovească în țara noastră.
Un articol de pe pagina HungaryToday.hu, numit “Evoluția economiei Transilvaniei în ultimii 100 de ani” este doar o dovadă în acest sens. Concluzia autorului este clară – Ardealul nu e România: “Transilvania diferă geografic, istoric și cultural de celelalte părți ale României. Nu este nicio surpriză, deoarece a făcut parte din Regatul Ungariei timp de o mie de ani și apoi din monarhia habsburgică din 1526 până 1918.”
Mai mult, textul acuză România de ceva echivalent cu purificarea etnică: “Majoritatea românească și elita politică s-a concentrat mai ales pe ideologia politică și pe demonstrații de forță, în loc să dezvolte regiunea. După anexarea la România, statul român s-a temut mereu că Ungaria va recuceri Transilvania și a făcut mari eforturi să facă zona etnic românească.”
„Ardealul a dat şi mai mult înapoi în timpul comunismului”
Niciuna dintre formele de guvernământ ale României din ultimii 100 de ani nu scapă de condeiul ascuțit al autorului maghiar. În timpul monarhiei constituționale, “Transilvania a pierdut avântul economic și nici regiunile de dincolo de Carpați nu au progresat prea mult. Singura excepție a fost Bucureștiul, care a devenit cunoscut ca Parisul Estului” (ignorând faptul că supranumele era din secolul 19…). În timpul republicii comuniste “Transilvania a dat și mai mult înapoi. Căile ferate și drumurile nu au fost dezvoltate, industrializarea forțată a crescut poluarea, populația germană a fost persecutată și vândută Germaniei de Vest, orașele și satele dezvoltate au fost depopulate”. Republica post-comunistă a suferit din cauza “unei tranziții turbulente și haotice, economia de piață și instituțiile democratice s-au adoptat greu și s-au pierdut locuri de muncă. După aderarea la UE, emigrația a dus la scăderea populației, infrastructura nu s-a dezvoltat, iar capitala (București) nu este ușor accesibilă cu transportul în comun.”
„Transilvania merită un viitor mai dinamic şi mai fructuos”
Autorul încheie cu povestea BMW, care din cauza infrastructurii proaste, a ales Ungaria, nu România, pentru construcția unei fabrici. Încheierea articolul dă fiori și șira spinării, prin ceea ce sugerează: “După toată lipsa de progres cu care s-a confruntat Transilvania în ultima sută de ani, cu siguranță merită un viitor mai dinamic și mai fructuos.”
10 Comments
Ioan Crisan
Când patrioții noștri tac, lichelele și antiromânii latră ca turbații…
Vasile Cristian
Daca lasam deoparte afectele si avem puterea sa admitem ca Ungaria este mai dezvoltata decat Romania, atunci opinia lichelei antiromane are sustinere.
vasile
ungurii profită de fiecare ocazie să lovească în țara noastră??? Serios? Poate uitati un fapt esential: Ungaria nu a pierdut doar Transilvania dupa primul razboi mondial, ci 2/3 din teritoriul fostului regat! Transilvania e doar o parte. Asta in primul rind. In al doilea rind, tot ce scrie articolul este perfect adevarat. Fata de perioada dualista cind s-au derulat investitii uriase in intreaga Transilvanie, insemnind reconstruirea efectiva a oraselor, dezvoiltarea infrastructurii rutiere si feroviare, constructii de poduri, electrificare, cadastrare, introducerea telefoniei etc., evident ca perioadele urmatoare au insemnat stagnare. Iar comunismul distrugere. Nici epoca actuala nu a adus vreo crestere semnificativa. Dar e greu de inteles de ce Transilvania nu ar merita un viitor mai fructuos si mai dinamic? Pentru ca ziarul e xenofob sau pt. ca autorul e sovin si xenofob? Cu asemenea texte alimentati sustinatorii lui Gherman. Nu ma mir ca vor sa scape de asemenea indivizi…
Toma
Ungaria o țară de buzunar, șovină,o parcurgi in 2 ore cu mașina,micul popor unguresc…mai latră cu divinul de Orban…nu trebuie sa l intereseze de Transilvania ei au furat o din trupul Daciei și după 1000 de ani a revenit acasă.
Românii ardeleni sunt revoltați nu miticii cum se zice aici…și noi nu avem nevoie de Șovinului ungur…mic popor și nici de Austria o țară de buzunar..suntem Dacilor liberi…nu avem nevoie de Unguri șovini și austrieci.Punctum.
Dan
Ungurii sunt oaia neagra a Europei. Se lupta cu Serbia, Croatia, Romania, si Slovacia de la care revendica teritorii deși sunt o minoritate in aceste teritorii.
Iredentismul maghiar este condamnat in SUA, Anglia, Italia si alte tari din Antanta. Doar Austria mai bâzâie de partea Ungariei cu diverse materiale propagandistice in care arata „ce bine” era când exploatau o mare parte din Europa.
vasile
Serios? Unde se dau luptele astea? La sediul vostru? UM0…. cât?
stefanescu
Ungariei nu i-a ajuns cât a supt cu criminalii lor de pe Transilvania României, sunt ca hienele care urmăresc leii când vânează, după care se reped flămânde asupra lor să le fure vânatul. Au apus acele vremuri când puteau, acum România are puterea și tăria de a-i pune cu botul pe labe. Ungurii onești din România nu doresc așa ceva, decât slugile politice ale lui Orban.
miclaus
toata tineretea mea am trait sentimentul de revolta impotriva comunistilor care de la primele congrese ale pcr proclamau romania ca tara imperialista reezultata din raptusul de teritorii dupa primul razboi si sustineau dezmembrarea ei…
ei bine …dezmembrarea romaniei a avut loc chiar cu acordul miticilo r ( in 1940) de la bucuresti fara ca sa se traga vre-un foc de arma….
dupa 1946,miticii comunisti au pauperizat transilvania si banatul chipurile pentru dezv zonelor sarace creindule acestora industrii pentru care l-au pus pe tata sa stranga cureaua
si pe mine neocomunistii de dupa 1989 sa le platesc somerii is asistatii sociali…
Augustin Dragoste
Cum au sărăcit comuniștii Ardealul, cînd nu au închis nici o fabrică, le-au dezvoltat pe cele existente, absolut din toate orașele? Și au creat alte întreprinderi și industrii noi: Metalurgica Aiud, CUG Cluj-Napoca, Combinatul de celuloză și hîrtie, fabrică de tractoare la Sfîntu Gheorghe etc, etc.
Deci, ungurii considera ca Ardealul era ocupat de ei de pe Vremea lui Atila, cînd spun că l-au ocupat 1000 de ani, înainte de 1526, cînd Regatul ungar a fost desființat de turci, la Mohaci. O mie de ani înainte de 1526 face anul 526. Și mai zic că după 1526 Ardealul a fost ocupat de austrieci. Aiureli de ungur beat! Ungurii s-au așezat în Cîmpia Panoniei în 890! După anul 1000 ei s-au îndreptat și spre Ardeal. O spuncronicile lor. Ocuparea Ardealului a decurs treptat pînă prin 1200. Ardealul, chiar și făcînd parte din Regatul ungurilor a fost voevodat autonom. După Mohacs a fost principat autonom, pînă în 1690 cînd a fost ocupat de austrieci. În 1867, imperiul austriac cooptează Ungaria la conducerea imperiului, acesta devenind imperiul austro-ungar, cînd a fost înglobat cu forța Ardealul în cadrul Ungariei. N-a durat decît pînă în 1918. Deci cu adevărat Ardealul nu a fost al Ungariei decît din 1867 pînă în 1918!
Leon B.
In Zalau județul Salaj în anul 1918 nu era nici o fabrica în sensul actual al cuvântului , inafara de meșteșugari și mici proprietari nu era nimic ,în schimb Comuniștii începând cu anul 1968 au construit IAIFO, Intreprinderea de conductori electrici emailați , filatura de bumbac și integrată de în și cânepă ,intreprinderea de țevi laminate tin oțel , fabrica de cauciucuri și alte obiective industriale ,care din păcate post comunism unele dintre ele nu mai funcționează .
Cum pot sa spuna minciuni de genul asta .