Cum să scapi de SINGURĂTATE? Mic ghid de acţiune pentru a avea PRIETENI noi

Marius Ghilezan ACTUALITATE Principal SOCIAL SPORT

Singuratatea nu este ireversibilă. Spun specialiştii. Există strategii. Tactici. Şi exemple de bune practici. Ultimele studii arată că un om care şi-a creat noi prieteni are mai multă energie, e mai sănătos şi are mai multe idei de dezvoltare profesională.

Lipsa de goluri ale echipei favorite îneacă tinerii în ecranele smart-phoner-urilor

E meci. Joacă U. Craiova cu Steaua. Energii maxime în tribună. La masa dintr-un local de fiţe din Bucureşti un grup de băieţi beau bere. Zic că au venit să vadă meciul. ÎMPREUNĂ. Partidă antrenantă. Aud că serbează pe unul dintre ei. Să fie cum zic ei liiceeni, dar par majori. Victor e sărbătoritul. Comandă mai multe beri. Aşa la caterincă. “Bagă, mai pe de patru.” Craiova marchează. Băieţii ţin cu Steaua. “Ce prost joacă, aşa ca oile,” murmură unul.

Liniştea cade precum clopotul peste neduşii la biserică. Tăcerea e adusă de autogolul lui Kelic, pornit de la la şutul lui Coman, respins de Pigliacelli. Valentin Mihăilă încearcă să egaleze. Sare ca un nevertebrat. Nicu, din spatele meu, cu talia de butoi, izbucneşte: “Bă, …ue!” La masa celor de vârsta popii e multă gălăgie. La puşti, tăcere.  Băieţii cad în depresie. Nu mai vorbesc. Scot mobilurile. Butonează de sar scântei. Niciunul nu mai comunică. Şi au trecut doar 15 minute din meci. Fenomenul e cunoscut în psihologie. ANOMIE socială. Dacă eşti anom i-aţi prieteni îi zic lui Mădălin, cel pe care îl extrag cu greu pentru reportaj. Îi spun că scriu la gazetă. Nu-i dau poza (altul e în foto).

„Sunt stresat de singurătatea mea!”

„Everything is boring”, „Mă simt singur!”, „Mi-e rușine să vorbesc în fața colegilor!”, „Nu știu cum să le spun !“, „Tot timpul mă simt stresat, în mulţime!”, „Când m-am despărțit de X, mi-a zis că…”

Până la pauză, steliştii sunt din nou aproape de gol, prin Tănase. În partea secundă, Bănia s-a descătuşat: bosniacul Elvir Koljic a egalat cu al şaselea său gol pentru Craiova, în tot atâtea meciuri. La masa adolescenţilor e parastas.

Tratamentul pentru singurătate e simplu. Mai mulţi prieteni. Şi mai multe gagici.

 Theresa May a deschis un Minister al Singurătăţii 

Conform unui studiu recent, realizat de Crucea Roșie în parteneriat cu o instituţie publică britanică, mai mult de nouă milioane de adulți din Marea Britanie sunt adesea sau întotdeauna singuri. Ne confruntăm cu o epidemie de singurătate, iar Theresa May a făcut pasul la începutul acestui an de numire a lui Tracey Crouch pentru ceea ce unii au numit „ministrul singurătății.” Noi nu avem aşa ceva.  Un alt studiu, publicat în revista PERSONAL Relationships, a constatat că investiția în relații strânse a fost asociată cu o mai bună sănătate, fericire și bunăstare la vârsta adultă.

Dacă ţi-ai pierdut iubitul nu e o dramă. Sfârşitul LUMII arată altfel

Totuși, a-ţi face prieteni ca un adult poate fi un lucru dificil și necesită timp.    Daniela şi-a pierdut recent prietenul. Vine la un consult psihologic. A încercat să se trateze singură cu o serie de cărţi de dezvoltare personală. Nu merge. E tristă. Povesteşte: “Anxietatea e oribilă, gândirea ta e șuie și de-asta nu faci bani, emoțiile tale trebuie controlate ferm, nevoia ta de siguranță te ține pe loc, ego-ul tău e o problemă uriașă – ceva devine inamicul”. Îşi aminteşte ceva din cele citite. Nu astă e tratamentul, explică Hortensia Manu, psiholog.

Sportul cel mai bun tonifiant  

Săptămâna trecută un studiu de la Universitatea din Kansas a constatat că doi oameni trebuie să petreacă 90 de ore împreună pentru a deveni prieteni sau 200 de ore pentru a ajunge prieteni apropiați. Psihologul clinic Linda Blair este de acord că acest lucru poate fi dificil de realizat: „De obicei, acţiune de a-ţi face un prieten este o experiență împărtășită.” Acestea sunt adesea abundente în anii noștri anteriori, dar odată ce aceste oportunități dispar, alăturarea la un grup sau la o activitate de voluntariat poate fi un prim pas pentru a gasi prietenii noi, spune ea. Sportul e adrenalină pură. Singura acţiune care crează foliculina secretată de supra-renale, care provoacă starea de bine, relevă studiile medicale.

Recomandările lui Linda BLAIR: 

Construieşte-ţi încrederea de sine! 

Trebuie să crezi în tine, nainte de a pleca în căutarea prietenilor noi. Este un pas important spre construirea unor relații sănătoase. „Gândiți-vă la ceea ce vă place despre voi înșivă. Când te simți confortabil cu tine, strălucești!” 

Găseşte-ţi pasiunea!  

Alătură-te unei mişcări sau unei clase de limbi străine dacă îţi plac limbile străine. Activităţi în aer liber, dacă îţi place natura. „Aici găsiți noi prietenii.” Oamenii împărtăşesc trăirile.

Mişcă-ţi fundul în mijlocul altora!

Prietenia nu e o aventură. Nu pierzi nimic dacă te alături unui grup de necunoscuţi.

 Aranjează întâlniri într-un loc neutru !

Locul ideal de întâlnire nu e în casa cuiva. Există multe prejudecăţi, legate de comportament, de protocol, de bune maniere. Locul ideal e unul neutru. O tribună la un meci, de pildă.  „Dacă vrei să fii popular, întreabă oamenii despre ei înșiși și ascultă-i sincer când ei răspund. Un bun ascultător este rar de găsit în aceste zile. Este cel mai bun pașaport pe care îl poţi avea pentru prietenie viitoare.”

Să nu ai prea multe aşteptări ! 

O greșeală des întâlnită la singuratici, relevă studiile de psihologie socială, este să cauţi doar o singură persoană pentru a ieşi din stresul singurătăţii. Este mai realist și mai sănătos să ai o varietate de prieteni din diferite domenii sau chiar vârste. 

Ce este anomia? 

Anomia socială e noul flagel al posesorilor de smart-phone-uri, zice psihologul Caius Petrescu. Tinerii refuză realitatea. Preferă lumea virtuală. Marea ameninţare a viitorului este chat-ul. Acolo unde se ispăşesc fanteziile dar nu se rezolvă problemele.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Maricica Hodorca, femeia care ingrijeste zilnic batrani: “decat injurata pentru 800 de euro in Italia, mai bine iubita in Vaslui pe salariul minim”
Maricica Hodorca este printre putinele femei din Romania care prefera sa ingrijeasca batrani la noi in tara, decat sa mearga ...