E 100%. Vom avea un referendum, pe post de acțiune politică

Cosmin Ţintă ACTUALITATE POLITIC

Reprezentanții societății civile aleși de Klaus Iohannis au ieșit de la consultările cu acesta, anunțând că președintele este decis 100% și vom avea referendum pe justiție. Iohannis ar ști deja și întrebarea, care va fi una simplă dar nu a fost comunicată încă.

Confirmarea caracterului de acțiune politică a referendumului dorit de președinte răzbate și din declarațiile făcute pentru Agerpres de politologul Cristian Pârvulescu. Președintele de onoare al Asociației Pro Democrația, ONG invitată la consultări, susține că acest referendum ar putea fi şi tardiv, dar ar putea şi reseta întreaga situaţie.

„Trebuie să gândim referendumul în context. El ar putea fi tardiv pentru că nu mai poate modifica nimic, dar ar putea să dea o indicaţie pentru ce se va întâmpla în continuare. Or, în continuare, vom avea doi ani electorali – 2019 şi 2020 -, ani electorali care pot schimba totul. Se poate reseta întreaga situaţie şi cred că toată lumea este conştientă de acest lucru, atât PSD, cât şi cei care îl susţin pe preşedinte”, a declarat Pârvulescu.

El a precizat că şeful statului a apelat la organizaţiile societăţii civile pentru mobilizarea electoratului.

„Referendumul este un levier. Ne aşteptăm ca referendumul să poată creşte prezenţa la vot, dar nu trebuie să nu luăm în considerare şi un posibil boicot al acestui referendum, aşa cum s-a întâmplat la referendumul din octombrie pentru modificarea Constituţiei(…) Cel mai mare risc este cel legat de validare. Un referendum care nu va fi validat va putea fi speculat de adversarii preşedintelui, ai referendumului, ai statului de drept ca fiind o dovadă că au fost plebiscitaţi şi acesta este, din punctul meu de vedere, cel mai mare risc care există”, a spus politologul.

Referendumul va avea un efect asupra candidaturii şefului statului, care este pregătit să riște pentru un nou mandat, opinează Pârvulescu.

„A înţeles care sunt riscurile – nu este un referendum lipsit de riscuri. Pe de altă parte, îşi asumă aceste riscuri (…)Dacă prezenţa la vot va fi satisfăcătoare, mare, atunci cu siguranţă va fi un succes. În schimb, dacă prezenţa nu va fi suficientă pentru validare, va crea probleme candidaturii preşedintelui. Aici este riscul. (…) Cred că principalii beneficiari ai referendumului ar putea fi, dar asta depinde de campanie, cei care au protestat activ împotriva situaţiei legate de reformele justiţiei, adică mai degrabă cei din zona USR-PLUS, decât decât cei din zona PNL. Aşa se explică de ce PNL nu este entuziasmat de referendum”, a mai afirmat Pârvulescu.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Românii s-au lămurit cum stă treaba cu ANTICORUPŢIA
Preşedintele s-a întâlnit cu reprezentanţii societăţii civile şi cu nişte influenceri de internet pentru a ...