Guvernul de dreapta de la Atena a deschis trei mine de aur, zinc și cupru
Trei mine din centrul Greciei au contribuit la refacerea economiei după colapsul din anii 2012. Acestea nu numai că au creat 15.000 de locuri de muncă, dar au și asigurat 12% din exporturile țării, ducând statul elen pe primul loc dintre exportatorii de metale.
Aflate mijlocul Greciei, minele Skouries, Stratoni și Olimpyas au fost ținta atacurilor ecologiștilor. Bătăliile au fost dure, cu multe victime. Statul elen a intervenit în forță.
După mai multe guvernări succesive, Grecia și-a revenit, scăzându-i-se indicele Fitch de țară.
Industria minieră a contribuit în ultimii ani la creșterea economică. Dar anul acesta, producția minieră a crescut cu 46,4 % față de anul trecut, relevă trading economics.
Skouries are un zăcământ de 3,7 milioane de uncii de aur și 779.000 de tone de cupru. Dacă facem o comparație cu Roșia Montană și Roșia Poeni, cu 10 milioane de uncii de aur și 900.000 de tone de cupru. Ambele metale și-au dublat prețurile pe bursele internaționale în ultimii ani. Exploatarea se face și în adâncime și la suprafață, într-o zonă care a rămas turistică.
Stratoni are zăcăminte de argint, plumb și zinc. Există, potrivit specialiștilor o rezervă de 2,6 milioane de unii de argint, 34.000 tone de plumb și 52.000 de tone de zinc.
Olympyas este una dintre ultimele mine deschise. Deține un zăcământ de 41 de milioane de uncii de argint, 2,2 milioane de uncii de aur și 533.000 tone de zinc.
Dar istoria ultimilor ani a fost extrem de sinoasă. După marile proteste din 2012, soldate cu victime, ministrul energiei din guvernul Tsiparis, ultra-stângist (un fel de USR-PLUS), a suspendat certificatul de construcție și studiile tehnice ale proiectului Skouries. Eldorado Gold, posesoarea licenței, a chemat ministerul la Curtea de Arbitraj de la Atena.
citește și: Cîțu, în revista Grinnell College: „trebuie să luptăm pentru drepturile gay-ilor și ale lesbienelor”
În perioada arbitrajului, compania minieră a raportat relații bune cu autoritățile guvernamentale.
În septembrie 2018, instanța de arbitraj a hotărât că guvernul elen trebuie să plătească din cauza amânării autorizațiilor 770 de milioane de Euro, ca despăgubiri.
Guvernul s-a așezat la masa dialogului și a promovat rând pe rând mai multe acte normative și a dat certificatele necesare exploatării. După ce s-a modificat legea mediului, în februarie anul curent, contractul a fost ratificat de Parlament. În Grecia, la guvernare este tot un partid de dreapta, Noua Democrație.
Acordul dintre companie și guvern prevede un mecanism de protecție internațională a investițiilor și folosirea “best practices” în procesul tehnologic, adică cianura.
Companiei i s-a dat acces și la portul Stratoni.
Eldorado Gold plătește o redevență de până la 10% la aur.
Mineritul aduce 5,6 miliarde de euro în PIB-ul Greciei de 206 miliarde de Euro.
Planul de investiții a crescut de la 1,4 miliarde de dolari, la3,1 miliarde de dolari. Toate cele trei mine vor rămâne deschise și vor fi modernizate, în timp ce în total vor fi angajați 3.070 de muncitori, în creștere față de 1.650 astăzi, a declarat ministrul grec al Energiei Kostas Skrekas, în aprilie reporterilor Reuters.
Beneficiile aduse Greciei de proiectele miniere din zona Halkidiki sunt:
- 3000 de locuri noi de muncă
- O producție în valoare de 30 de milioane de dolari pe an, timp de 23 de ani
- 80 de milioane în programele de Corporate Social responsibilities (CSR). În proiectul Roșia Montană suma prognozată era de 500 de milioane.
- Ecologizarea apelor și a mediului
- Protejarea patrimoniului arheologic
- Investiții în turism
Cel mai mare investitor străin
Programul de investiții în mediu este de zece ori mai mic decât cel propus de Roșia Montană Gold Corporation.
Guvernul conservator de la Atena a promis să atragă investiții străine pentru a stimula o economie care a scăzut cu un sfert în timpul unei crize financiare de un deceniu.
Compania canadiană El Dorado este la ora actuală cel mai mare investitor străin, potrivit mining.com
Eldorado are, de asemenea, operațiuni de minerit, dezvoltare și explorare în țara sa de origine, Turcia, România și Brazilia.