Strategul lui Trump, Steve Bannon, a deschis la Bruxelles o „cameră de război” pentru o nouă ordine politică europeană
După ce l-a construit pe Donald Trump, drept un super-star, Steve Bannon caută să construiască în Europa ceva identic. Colindă ţările de pe bătrânul continent. Încearcă să grupeze forţele conservatoare. Partidele populiste, într-o nouă mişcare. Şi-a fixat sediul la Bruxelles, la partidul politicianului belgian Michael Modrikamen. Temele lui sunt: lupta pentru suveranitate națională, granițe mai puternice, limitarea migrației şi împotriva așa-numitului islam radical, toate ca un vehicol comun de al partidelor naționaliste, pentru viitoarele alegeri parlamentare din mai anul viitor.
Adunarea forţelor populiste
Impulsul de a uni forțele populiste pare o extremă urgență. Emmanuel Macron e şi el interesat să adune partidele globaliste. Bannon vede campania de anul viitor pentru alegerile europarlamentare ca o competiţie pentru preşedinţia Americii. Ameninţările Rusiei, presiunea lui Merkel pentru cotele de imigranţi, derapajele democratice ale ţărilor din Est-ul Europei, agenda “America first”, toate se află la baza proiectului european a strategului lui Trump.
Până în prezent doar Salvini s-a alăturat Mişcării
Până în prezent, Liga anti-imigraţie a lui Matteo Salvini și frații săi din extrema dreaptă a Italiei sunt singurele două grupuri care s-au aliniat oficial cu “The Movement”, care va oferi partidelor interesate sondaje de opinie, analize de date, strategii de campanie. Serviciul său poartă numele de camera de război.
Staff-ul de la Bruxelles, coordonat de Bannon, nu va fi implicat în selectarea candidaților sau în impunerea de platforme.
Orban – liderul iconic
Modrikamen crede că prin votul din Parlamentul European împotriva Ungariei, lui Viktor Orban i s-a creat o imagine iconică. În ceea ce privește angajamentul lui Macron de a conduce partidele pro-globalizatoare împotriva naționaliștilor, a spus el, „este perfect pentru noi.” Gruparea Bannon & Modrikamen prefigurează o ciocnire electorală în luna mai între grupările populiste care au câștigat procente semnificative în alegerile parlamentare, în Germania, Austria, Ungaria, Polonia, Franța, Suedia și susținătorii unității liberale, cum ar fi Macron, Charles Michel, Mark Rutte din Olanda și Xavier Bettel din Luxemburg.
Globaliştii se adună şi ei, posibil în ALDE
Cei patru lideri globalişti din Benelux au discutat o strategie europeană la începutul acestei luni pentru a combate creșterea populismului, explorând posibilitatea de a se alătura forțelor populare europene înainte de alegeri.”Împărtășim dorința de a avea o Europă mai unită și mai suverană,” a declarat Macron după întâlnire, arătând cu degetul față de naționaliști că încearcă să distrugă UE.
Convenția de la Bruxelles
Bannon și Modrikamen încearcă să organizeze o convenție la Bruxelles, la sfârșitul lunii noiembrie, cu un eventual plan de a avea aliați în toate cele 27 de țări ale UE. Ei se îndoiesc că partidele naționaliste vor câștiga o majoritate de locuri în Parlamentul European, dar ar dori ca cel puțin o treime din locuri să poată „conduce PE prin negare”, potrivit lui Bannon, menite să se opună politicilor integraționiste.
Partidele europene încep să fie interesate de mesajul lui Bannon, notează Bloomberg. Pe lângă Liga lui Salvini, Frontul Naţional al Marinei Le Pen, care s-a redefinit în urma pierderii alegerilor de anul trecut împotriva lui Macron, a avut contacte regulate cu Bannon pentru „câteva luni”, potrivit Nicolas Bay, secretarul general al partidului si membru al Parlamentului European.
Partidul Libertății din Austria se lasă mai greu, potrivit surselor. Aflat acum, într-un guvern de coaliție, grupul încearcă să se extindă și să se dezvolte, dar „nu sub conducerea cuiva de pe alt continent,” a declarat secretarul general al FPO, Harald Vilimsky, la televiziunea publică austriacă. Totuși, a spus că partidul este deschis cooperării cu proiectele lui Bannon sau cu „think-tank-urile sale”.
Modrikamen și Bannon și-au unit forțele în iunie
Într-un interviu acordat la domiciliu într-un cartier rezidențial din Bruxelles care servește și ca sediu al partidului său, Modrikamen a conchis: „Vrem să fim vocea oamenilor obișnuiți care se simt trădați de elite.” În România nu există încă un corespondent al Mişcării lui Bannon.