Presa maghiară: „România a anexat Transilvania și i-a blocat dezvoltarea”

Valentin Borcea OPINIE Principal
Transmite:

Ungurii sunt, probabil, mai conștienți decât mulți români de faptul că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România. Doar că la Budapesta, este un moment de uriașă tristețe și ungurii profită de fiecare ocazie să lovească în țara noastră.

Un articol de pe pagina HungaryToday.hu, numit “Evoluția economiei Transilvaniei în ultimii 100 de ani” este doar o dovadă în acest sens. Concluzia autorului este clară – Ardealul nu e România: Transilvania diferă geografic, istoric și cultural de celelalte părți ale României. Nu este nicio surpriză, deoarece a făcut parte din Regatul Ungariei timp de o mie de ani și apoi din monarhia habsburgică din 1526 până 1918.”

Mai mult, textul acuză România de ceva echivalent cu purificarea etnică: “Majoritatea românească și elita politică s-a concentrat mai ales pe ideologia politică și pe demonstrații de forță, în loc să dezvolte regiunea. După anexarea la România, statul român s-a temut mereu că Ungaria va recuceri Transilvania și a făcut mari eforturi să facă zona etnic românească.”

„Ardealul a dat şi mai mult înapoi în timpul comunismului”

Niciuna dintre formele de guvernământ ale României din ultimii 100 de ani nu scapă de condeiul ascuțit al autorului maghiar. În timpul monarhiei constituționale, “Transilvania a pierdut avântul economic și nici regiunile de dincolo de Carpați nu au progresat prea mult. Singura excepție a fost Bucureștiul, care a devenit cunoscut ca Parisul Estului” (ignorând faptul că supranumele era din secolul 19…). În timpul republicii comuniste “Transilvania a dat și mai mult înapoi. Căile ferate și drumurile nu au fost dezvoltate, industrializarea forțată a crescut poluarea, populația germană a fost persecutată și vândută Germaniei de Vest, orașele și satele dezvoltate au fost depopulate”. Republica post-comunistă a suferit din cauza “unei tranziții turbulente și haotice, economia de piață și instituțiile democratice s-au adoptat greu și s-au pierdut locuri de muncă. După aderarea la UE, emigrația a dus la scăderea populației, infrastructura nu s-a dezvoltat, iar capitala (București) nu este ușor accesibilă cu transportul în comun.”

„Transilvania merită un viitor mai dinamic şi mai fructuos”

Autorul încheie cu povestea BMW, care din cauza infrastructurii proaste, a ales Ungaria, nu România, pentru construcția unei fabrici. Încheierea articolul dă fiori și șira spinării, prin ceea ce sugerează: “După toată lipsa de progres cu care s-a confruntat Transilvania în ultima sută de ani, cu siguranță merită un viitor mai dinamic și mai fructuos.”

4 Comments

  1. Când patrioții noștri tac, lichelele și antiromânii latră ca turbații…

  2. Daca lasam deoparte afectele si avem puterea sa admitem ca Ungaria este mai dezvoltata decat Romania, atunci opinia lichelei antiromane are sustinere.

  3. ungurii profită de fiecare ocazie să lovească în țara noastră??? Serios? Poate uitati un fapt esential: Ungaria nu a pierdut doar Transilvania dupa primul razboi mondial, ci 2/3 din teritoriul fostului regat! Transilvania e doar o parte. Asta in primul rind. In al doilea rind, tot ce scrie articolul este perfect adevarat. Fata de perioada dualista cind s-au derulat investitii uriase in intreaga Transilvanie, insemnind reconstruirea efectiva a oraselor, dezvoiltarea infrastructurii rutiere si feroviare, constructii de poduri, electrificare, cadastrare, introducerea telefoniei etc., evident ca perioadele urmatoare au insemnat stagnare. Iar comunismul distrugere. Nici epoca actuala nu a adus vreo crestere semnificativa. Dar e greu de inteles de ce Transilvania nu ar merita un viitor mai fructuos si mai dinamic? Pentru ca ziarul e xenofob sau pt. ca autorul e sovin si xenofob? Cu asemenea texte alimentati sustinatorii lui Gherman. Nu ma mir ca vor sa scape de asemenea indivizi…

  4. Ungurii sunt oaia neagra a Europei. Se lupta cu Serbia, Croatia, Romania, si Slovacia de la care revendica teritorii deși sunt o minoritate in aceste teritorii.
    Iredentismul maghiar este condamnat in SUA, Anglia, Italia si alte tari din Antanta. Doar Austria mai bâzâie de partea Ungariei cu diverse materiale propagandistice in care arata „ce bine” era când exploatau o mare parte din Europa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Premiemul Poloniei: Presa noastră e în mâinile Germaniei. Trebuie repolonizată
Majoritatea publicaţiilor poloneze au fost achiziţionate de concerne de presă germană după aderarea ţării la ...